Aš: Do LaRitmy se vrátí stavební ruch

Dosud prázdná část objektu se přemění na učebny pro uměleckou školu, upravovat se bude i okolí

dezinfekce

Přestavba části objektu Kulturního centra LaRitma v Kostelní ulici pro potřeby základní umělecké školy a úprava jeho okolí je finančně nejnáročnější investiční akcí ašské radnice v letošním roce. Záměr dospěl do stádia výběrového řízení zhotovitele. Jeho vítězem se v aukčním kole stala chebská stavební společnost RMC Stavby, jež uspěla s nabídkovou cenou 38,88 miliónů korun (bez DPH). Vítěze schválila Rada města Aše na schůzi 15. května a pověřila starostu podpisem smlouvy o dílo.

S přemístěním učeben základní umělecké školy z budovy v Šaldově ulici do tohoto bývalého učiliště bylo počítáno od samého počátku rekonstrukčních prací v roce 2013. Tehdy se na objektech, získaných od státu bezúplatným převodem, zateplovala fasáda, vyměnila okna a celá střecha. V části našlo své zázemí kulturní centrum, které má ke své činnosti k dispozici divadelní a hudební sál, kavárnu a skladové prostory. Nynější investicí bude celý záměr završen.

V komplexu kulturního centra se bude upravovat budova situovaná blíže k radnici. Základní umělecká škola zde obsadí všechna podlaží. V plánu je také přístavba s novým vchodem a polootevřeným atriem. Svažité okolí centra bude upraveno schodišti, sítí chodníčků, veřejným osvětlením a opěrnými zdmi. V místě budou vztyčeny čtyři ocelové věže, propojené s terénem úzkými lávkami, v obdobném provedení jako už stojící únikové schodiště, tedy s opláštěním z ocelových tenkostěnných profilů, které se, spolu s dalšími bezpečnostními opatřeními, stavělo v loňském roce.

Přemístěním získá škola nejen nové moderní zázemí, „šité na míru“ jejím potřebám. Vyřeší se také neustále se zhoršující možnosti parkování v blízkosti současného sídla. Zaměstnanci školy i veřejnost budou moci využívat jednak parkoviště u radnice, ale také parkovací místa na Goethově náměstí či u Hedvábnické ulice.

Úpravami okolí bude téměř dokončena celková revitalizace kdysi velmi zanedbaného území kolem radnice, zahájená už v roce 2003 stavbou památníku v místě bývalého evangelického kostela, po které následovaly úpravy parčíku před radnicí, stavba příjezdové cesty a parkoviště, revitalizace Mikulášského vrchu, obnova Goethova náměstí a naposledy modernizace sídliště Karlova. Z větších celků tedy zbývá upravit už jen park mezi Kaplankou a Okružní ulicí, s kamenným mostem, který je nejstarší stavbou v Aši.

Stavební společnost RMC je v Aši úspěšná. V posledních letech tu získala už několikátou zakázku. Rekonstruovala například budovu městského úřadu v Kamenné ulici, interiér hasičské zbrojnice na Poštovním náměstí či vystavěla novou kuželnu v ulici Gustava Geipela.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy