Americké velké banky těží, menší banky bojují

Velké americké banky, jako JPMorgan a Citi, se úspěšně přizpůsobily novým regulačním požadavkům a zvyšují konkurenceschopnost. Menší banky čelí tlaku z nedostatku zdrojů.

dezinfekce

Velké americké banky se úspěšně bránily novým regulačním opatřením zavedeným po finanční krizi v roce 2008, která nakonec posílila jejich odolnost a konkurenceschopnost. Díky těmto změnám mohou velké banky lépe čelit výzvám souvisejícím s globalizací, zatímco menší banky čelí vyššímu tlaku z důvodu nedostatku zdrojů a schopnosti vyrovnat se s novým regulačním prostředím.

Podle bankovního analytika Mike Mayoa z Wells Fargo byla ideální velikost banky pro zajištění odolnosti v době krize zhruba 4 biliony dolarů, což odpovídá rozvaze JPMorgan. Tato americká bankovní instituce zaznamenala ohromný růst díky své schopnosti správně reagovat na tržní výzvy a získávat podíl na trhu.

Co se týče banky Citi, Mayo změnil svůj pohled na tuto akci, kterou nyní doporučuje ke koupi. Podle něj se Citi při svém třináctém pokusu o restrukturalizaci konečně správně zaregistrovat na růstových segmentech trhu. Citi chce prodat aktiva v hodnotě odpovídající přibližně 10 až 15 % jejích celkových příjmů a výrazně zjednodušit svou celkovou strukturu.

Restrukturalizace Citi si zaslouží pozornost, jelikož její současný příběh připomíná úspěšnou restrukturalizaci Procter&Gamble. Tato společnost prodala aktiva v hodnotě zhruba 10 až 15 % tržeb a zjednodušila svou geografickou a provozní strukturu. Investoři považovali tuto restrukturalizaci za neurčitou, nakonec se ale stala v předchozích desetiletích jednou z úspěšnějších.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy