Advent. Pozor na kapsáře a podvody na internetu

S příchodem adventu a vánočních svátků hrozí i určitá rizika. Policisté Karlovarského kraje by Vám právě proto v této době chtěli přinést několik preventivních rad, abyste se nestali obětí protiprávního jednání jak v reálném, tak i virtuálním světě.

dezinfekce

V případě, že jste ještě své vánoční dárky nepořídili prostřednictvím internetu a chystáte se na nákup do obchodních nákupních center, věnujte zvýšenou pozornost svým osobním věcem, které mějte pod neustálým dohledem. Zkušenému kapsáři stačí jen několik málo vteřin k tomu, aby Vám odcizil mobilní telefon, peněženku, doklady či celé příruční zavazadlo. Policie doporučuje nosit finanční hotovost odděleně od dokladů a platebních karet. Své mobilní telefony mějte také řádně zabezpečeny v uzavřené kapse.

Pozor si ale také dávejte například i při placení platební kartou či při výběru z bankomatu. Nikdy nezadávejte PIN k Vaší kartě, pokud se ve Vaší blízkosti někdo nachází či narušuje Vaši diskrétní zónu. V případě, že si PIN k platební kartě nemůžete zapamatovat, noste ho odděleně od platební karty a dobře uschován.

Při nakupování mějte neustále pod dohledem i svá příruční zavazadla a nikdy je nenechávejte volně položené v nákupních vozících a vždy je mějte řádně uzavřeny. Nepodceňujte ani moment, kdy ukládáte svůj nákup do vozidla a svou kabelku či peněženku mějte vždy pod dohledem.

S blížícími se vánočními svátky stoupá i riziko podvodného prodeje či nabídek výhodných půjček. Podomní prodejci a poskytovatelé různých služeb bývají mnohdy velmi přesvědčiví a neodbytní. Dávejte si proto pozor, komu otvíráte dveře či koho pouštíte do svého bytu.  Nepodléhejte vidině levného nákupu či zprostředkování na první pohled výhodných půjček. Cizí osobě, která Vás osloví s takovou nabídkou, nesdělujte své osobní údaje a nic hned nepodepisujte. Nejprve si u dané společnosti ověřte, že se nejedná o podvod. Půjčky si raději sjednejte u ověřených poskytovatelů těchto služeb.

V případě, že budete své dárky pořizovat prostřednictvím internetu, buďte zvláště obezřetní. Dávejte si pozor z jakých e-shopů dárky objednáváte a používejte raději jen ověřené zdroje. Peníze za zboží neposílejte dopředu, ale raději volte způsob platby dobírkou. Můžete tak předejít možnému zklamání. V případě, že se přihlašujete či registrujete do jednotlivých služeb či e-shopů na internetu, používejte různá a kvalitní hesla, aby nemohlo dojít k prolomení nebo zneužití Vašeho účtu. Pokud se budete chtít přihlásit do svého internetového bankovnictví, nepřihlašujte se v žádném případě z odkazu ve Vašem emailu, může se jednat o podvod.

Jestliže se i přes tyto policejní preventivní rady stanete obětí protiprávního jednání, bezodkladně se obraťte na nejbližší policejní služebnu nebo volejte linku 158.

"Rádi bychom Vám tímto popřáli klidné prožití vánočních svátků a šťastný vstup do nového roku," uvádí nprap. Mgr. Věra Hnátková.


Zdroj: Policie ČR


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 29.11.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy