2013 – Sokolov: Začíná rekonstrukce čítárny (4927) (TV Západ)

Již během dvou měsíců by měla znatelných změn doznat čítárna sokolovské Městské knihovny. Její interiér a zázemí jsou zastaralé a kraj po dohodě s městem zafinancuje modernizaci.

dezinfekce

"Čítárna si myslím, že funguje nějakých 40 let v tom stavu v jakém je, čili na dnešní standardy úplně špatně," shrnul lapidárně současnou podobu zařízení místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček.

Dispozičně se čítárna měnit nebude. Ale jinak toho bude hodně.

"Budeme chtít novou podlahu tam, budeme bourat betonové sokly, měla by být nová elektrika, nová voda, měly by být nové odpady, samozřejmě s tím jsou spjaty nové štuky, výmalba, prostě částečná rekonstrukce," vyjmenoval Sedláček.

Mimo stavební části se změní i interiér, sedačky, židle a zázemí pro návštěvníky. Přibýt by měl automat na kávu a prodej balené vody. Vzniknout by tak mělo odpočinkové místo i pro lidi, kteří zatím do čítárny nechodí.

„Nádvoří zámečku je strašně příjemné, takže budeme chtít, aby byly otevírací dveře, ty výlohy. Dnes se otevřít nedají, protože jsou zkřížené, takže se otevřou jen jednou a pak už se nikdy nezavřou. Budeme chtít mít na nádvoří dva nebo tři stolky," naznačil další vylepšení Sedláček.

V sezóně se počítá také s turisty, vodáky a cyklisty. Proto by mělo být otevřeno i o víkendu. Na úpravy město vyčlenilo 400 tisíc korun v rozpočtu. Celý objekt sokolovského zámečku patří kraji, a ten dá do úprav údajně přes půl milionu.

„Za loňský rok navštívilo knihovnu přes 57 tisíc návštěvníků, z toho čítárnu 9,5 tisíce. V čítárně si mohou vybrat ze 102 titulů časopisů, z toho je pět deníků,“ spočítala ředitelka Městské knihovny v Sokolově Daniela Drobečková.

Po úpravách očekávají zvýšení zájmu. Již brzy proběhne výběrové řízení a o prázdninách by měla být modernizace hotova.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy