2013 – Sokolov: Elektronické aukce ušetřily 1,8 milionu korun za rok (TV Západ)

Město Sokolov začalo více využívat elektronické aukce pro výběr dodavatelů nejrůznějších zakázek. Princip elektronické aukce dává větší prostor pro soutěžení účastníků, z čehož profituje zadavatel.

dezinfekce

„V první fázi přijde standardní nabídka v obálce. Obálky se otevřou, vyhodnotí se, jestli je tam věcně vše správně a pak je druhé kolo, kdy mohou firmy soutěžit ještě dál o tu nabízenou cenu, v podstatě tím, že snižují, dokud se jim to vyplácí,"  popsal jednoduše postup při aukci místostarosta města Ladislav Sedláček.

Na prodej a pronájem majetku nebo pozemků zatím město aukce nevyužilo. V tomto roce Sokolov zrealizoval 17 elektronických aukcí v celkovém objemu 10,5 milionu korun.

„A vysoutěžená cena byla 8,8 milionu korun, čili jsme ušetřili zhruba 1,8 milionu korun na elektronických aukcích," spočítal Sedláček. 

Velice dobré výsledky má při stavebních zakázkách v řádu jednotek milionů. U menších zakázek jsou úspory nižší. Peníze, které byly vyčleněny v rozpočtu a ušetří se na aukci, použije město na nejrůznější účely.

„Poslední výrazná úspora, která byla u výběrového řízení na rekonstrukci prvního patra Městského úřadu, tak ty peníze se darovaly sokolovské nemocnici na nákup přístrojového vybavení do rehabilitačního centra," připomněl Sedláček.

Další ušetřené prostředky se vrací do oblasti školství.  Podle města elektronické aukce veřejných zakázek zprůhledňuje výběr dodavatelů. Radní rovněž rozhodli, že i menší zakázky, které nepodléhají výběrovému řízení, ale mohou přesáhnout hodnotu 100 tisíc korun, musí odbory konzultovat s tajemnicí úřadu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy