2013 – Cheb: Hrad atakuje 40 tisícovou hranici návštěvníků (TV Západ)

Chebský hrad, památka z 12. století má za sebou v letošním roce výjimečný rok. Od prvního ledna 2012 jej převzalo do správy město Cheb. To se netajilo ambiciózními plány na zatraktivnění nabídky hradu a zvýšení návštěvnosti.

dezinfekce

„My jsme se rozhodli převzít správu chebského hradu z toho důvodu, že jsme nechtěli tuto záležitost dělat prostřednictvím třetích subjektů. Myslíme si, že je mnohem lepší, když se o majetek stará vlastník“, uvedl hlavní důvod převzetí správy místostarosta Chebu Tomáš Linda.

Byla vytvořena pracovní pozice kastelána, který má na starosti nejen hrad, ale i další historické objekty ve vlastnictví města Chebu.

„Určitě jsme chtěli dosáhnout toho, aby na hrad chodilo více návštěvníků. To si myslím, že se nám podařilo. Naše předpoklady, že chebský hrad má mnohem větší potenciál, než návštěvnost, kterou vykazoval v těch předchozích letech, se nám potvrdilo. K 30. listopadu mám informaci od pana kastelána, že hrad navštívilo přes 38 tisíc návštěvníků, což je přibližně o 10 tisíc návštěvníků více, než nejlepší návštěvnosti v předchozích letech,“ spočítal Linda. 

Podařilo se vytvořit nové expozice a zorganizovat více zajímavých akcí. Vyhledávané byly například prohlídky s průvodci nebo dobové kulturní akce. Dalším plusem je prodloužení sezony. Město chce v následujících letech dosáhnout 50 tisíc návštěvníků a vyrovnat se tím hradu Loket, který je v kraji nejnavštěvovanější.

„Myslím si, že těch možností, jak to dosáhnout je mnoho, že ne všechny možnosti a ten potenciál, který chebský hrad má, jsme v tom prvním roce dokázali využít. Už máme připravené nové věci, zatraktivnění jednotlivých expozic, vymýšlíme druhý prohlídkový okruh na chebském hradě, do kterého bychom chtěli zahrnout kasemata a podzemní prostory pod chebským hradem,“ plánuje Tomáš Linda.

Výše vstupného byla po celý rok zachována. Tržby tvoří podstatnou část hospodaření hradu.

„Tržby odpovídají nárůstu počtu návštěvníků. K 30. listopadu, kdy máme poslední čísla týkající se návštěvnosti, byly tržby přes 900 tisíc korun, což je o více jak třetinu oproti předchozím letům, kdy nám takto vykazovalo návštěvnost a tržby ze vstupného Krajské muzeum," připomněl čísla Linda.

Dalším krokem je snaha získat pro hrad status Národní kulturní památky. To by otevřelo cestu k financím na opravy ze státního rozpočtu. V roce 2002 byla zpracována koncepce rozvoje hradu, podle které se nyní pracuje. V příštím roce se uskuteční plánované opravy jihovýchodních kasemat. Hrad provozuje vlastní webové stránky na adrese www.hrad-cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy