2011 – Sokolov: Osmitunová skulptura se stěhuje (4450) (TV Západ)

Zateplení sokolovského kina Alfa s sebou přineslo problém v podobě rozměrného uměleckého díla z mramoru, které bylo dosud umístěno na průčelí stavby. Sochař František Pacík vytvořil v roce 1972 více než osmitunovou skulpturu a další dvě sochy umístěné v areálu. O demontáži díla nakonec rozhodovalo zastupitelstvo.

dezinfekce

"Původní záměr byl takový, že se plastika sejme, nicméně v průběhu řešení se přišlo na to, že to má velkou uměleckou hodnotu a že to je poměrně těžké. Takže se to řešilo. To technické řešení bylo poměrně komplikované, nicméně teď je rozhodnuto, že ta plastika se sejme, je z mramoru a umístí se uvnitř kina Alfa,“ prozradil řešení starosta města Zdeněk Berka. 

Na sejmutí skulptury se vybrala odborná firma, která má dostatek zkušeností.

„Určitým kritériem byla cena toho sejmutí, takže nakonec se vybrala firma, která to udělá za rozumnou cenu, myslím, že je to sto tisíc korun. To přemístí dovnitř kina Alfa, kde si myslíme, že by to umístění bylo nejdůstojnější, protože jiná ta místa se nám zdála méně vhodná. Dokonce se uvažovalo o tom, že by to bylo na nové budově Technických služeb, která se bude stavět, ale já si myslím, že je to taková spíše technická budova a že tam by se to ani nehodilo,“ míní Berka.

Skulptura složená z deseti dílů je vytvořena z šedého nehodívského mramoru. Její cena podle některých odhadů přesahuje 2 miliony korun. Dílo se přesune na druhou stranu zdi do vnitřních prostor kina Alfa. Viset bude ve foyer.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy