2011 – Sokolov: Mistr tradičního karate z Okinawy navštívil město (4398) (TV Západ)

Na radnici v Sokolově přivítali vzácnou návštěvu. Mistra Meitatsu Yagi, držitele nejvyššího stupně, desátého Danu v tradičním okinawském stylu karate. Učitel a trenér Meibukan Gojyu – Ryu školy přijel v rámci třídenního semináře a večera bojových umění nazvaném Budo show. Mistr Yagi karate stále cvičí i trénuje.

dezinfekce

Tento bojový styl vznikl z čínského umění Kempo známého především klášterem Shaolin. Karate žilo v začátcích na Okinawě v ilegalitě. Obyvatelé nesměli být ozbrojeni, a proto vyvinuli toto bojové umění. Až později bylo uznáno a využíváno v policejních sborech. Učitelé karate studovali zvířata v přírodě a jejich chování. Zajímal je také způsob dýchání při boji. I proto zdůrazňují nutnost žít v souladu s přírodou, pokoru a úctu ke starším.

"Podobně jako v čínském kung-fu je náš pozdrav zakrytí pravé zavřené ruky rukou levou, která je otevřená. Tím dáváte najevo, že nebudete útočit první," vysvětlil mistr Yagi. 

Kromě duchovního náboje tradičního karate má toto umění své výhody pro každého.

"Základní rozdíl mezi sportovním karate a tradičním karate je v omezení věkem. Sportovní karate můžete provozovat jen do určitého věku, zatímco okinawské karate není limitováno věkem a můžete ho dělat i v důchodovém věku," uvedl dále mistr.

Je proto možné vidět i osmdesátileté karatisty. Cvičit je možné od dětství, ale i začít v pokročilém věku. Škola zdůrazňuje kromě fyzické přípravy také mentální rovinu. Nejvíce rozšířené tzv. sportovní karate podle mistra Yagi nemá s karate příliš společného.

"Sportovní karate má mnoho útočných technik, zatímco tradiční karate se věnuje jen obranným technikám a útočí pouze v případě nouze. Můj učitel mi říkal, že nejprve je třeba mentální trénink a cvičení obranných technik a teprve poté se mohou učit útočné techniky,"  dodal mistr Yagi. 

Souboje zobrazované ve filmech jsou z pohledu tradičního karate směšné a nereálné. 

"Ve sportovním karate i jiných odnožích se používají údery na tělo a svaly. V nevýhodě jsou malí lidé, zatímco ti s velkým tělem jsou lépe chráněni. Tradiční karate v sebeobraně zasahuje vybrané body jako oči, uši, hlava, ohryzek, místa na rukách a nohách, která jsou zranitelná a jeden úder způsobí okamžitou eliminaci útočníka," varuje Yagi.

I kvůli vysoké účinnosti cvičených karatistů je nutná hluboká mentální průprava. Není pouze doplňkem, ale smyslem celého snažení. 

"Každý trénink je mentální trénink. Například trénujete fyzicky dvě hodiny, zbytek dne je mentální trénink," doplnil mistr.  

K tradičnímu okinawskému tréninku patří neodmyslitelně soubor pravidel chování. Pracuje se také s energií čchi a provádí se zenbudhistická dechová cvičení.

"Před pěti lety jsem dostal pozvání, abych vyučoval izraelskou armádu této obranné technice," zmínil během rozhovorů na radnici mistr Yagi.

Techniku okinawské školy se učí i městští policisté v Sokolově. Je využitelná především na boj zblízka a používají ji policejní složky po celém světě. Mistr Yagi po návštěvě úřadu zahájil třídenní otevřený seminář pro zájemce bojových umění všech směrů. 

V sokolovském kině Alfa proběhl v sobotu večer nazvaný Budo show. V něm byly prezentovány různé techniky bojových umění jako kumite, umění meče, dýchací techniky, tai-čchi, kombinovaná bojová umění, ale i box, judo nebo zásah speciálních policejních jednotek.

Další záběry uvidíte po skončení Zpráv v pořadu Bez komentáře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy