2011 – Sokolov: Dotýkat se exponátů dovoleno! (4559) (TV Západ)

Výstava starých hraček v sokolovském muzeu, která právě probíhá, je jedinečná tím, že si návštěvníci mohou vyzkoušet exponáty a dotýkání není zakázáno, ale doporučeno.

dezinfekce

Mobilní muzeum, které cestuje po republice křížem krážem, zde totiž zakotvilo na adventní dobu. Majitelé, manželé Počepičtí, navíc rádi vysvětlí zájemcům funkci a historii jednotlivých artefaktů. 

"My jsme se rozhodli, aby to bylo zajímavé i když na výstavu přijde celá rodina, tak aby si tam celá rodina mohla užít a vybrat si to své. Takže děti na dětská vozítka, ženy na kočárky, chlapi na kola nebo technické věci, takže se držet tohoto oboru, aby se u nás nikdo nenudil,"  vysvětlila majitelka mobilního muzea Denisa Počepická.

Shánění jednotlivých hraček a modelů do sbírky je podle majitelů muzea složitá záležitost. Na půdách jich už moc nebývá, a tak se hledají po celé Evropě například po sběratelských akcích. 

"Teď momentálně je tady vystaveno kolem 45 exponátů, plus něco máme u sebe, co už se sem nevešlo, ale základ, aby pro školy nebo pro lidi to bylo zajímavé, tak ty hlavní jsou zde," přiblížila Počepická. 

Naučnou formou připravená interaktivní výstava přináší řadu zajímavých exponátů. Je na nich vidět jak obrovským vývojem hračky za posledních 200 let prošly.

"Děti, které si mají u nás možnost si hračky vyzkoušet, nějaké tříkolky nebo dřívější hračky, tak se přiznám, že s tím mají občas problém, protože jsou zvyklé na dnešní odrážedla a nová kola, která mají přehazovačky. A u nás je to obyčejná tříkolka, na které musí opravdu šlápnout tak, aby to jelo. Takže kolikrát jsou z toho takové rozpačité," popsala Počepická. 

Mobilní muzeum se představuje během roku nejen v různých prostorách, ale i ve vlastním desetimetrovém stanu. Největší pozornost přitahují nejstarší exponáty.

"Tu drezínu, která se dnes nazývá odstrkovadlo, protože nemá pedály, je to úplně původní kolo kolem roku 1820, kdy se na něm sedělo a lidé se odstrkovali nohama nebo kočárek, který tady v Čechách vystaven úplně poprvé. A je to asi nejstarší kočárek v Čechách, co máme informace, a je to kolem roku 1830, kdy konstrukce je uzpůsobena po typu kočáru, které táhly koně, takže jsou tam velké pružiny, i ta kůže, která to drží, je podél pružiny, což nebývalo později, a ten kočárek má oj, nemá madlo. Takže byl tahán většinou na nějakém dvoře oslíkem nebo koníkem, co mívali dřív, takže určitě pro bohatší rodiny," vyjmenovala Počepická.

Z novějších kousků zde návštěvníci najdou raritní modely aut.

"Jsou jen tři kusy na světě, protože je vyráběl pán z Moravy a udělal je podle vzorů českých veteránů. Počínaje Aerovkou, krásné dřevěné autíčko pro větší dítě, je šlapací, druhé autíčko je na motor a třetí na baterii," ukázala další modely majitelka.  

Další zajímavostí je jedno z nejvyšších vyrobených kol nesoucí značku Express. Na replice si návštěvníci mohou zkusit pocit jízdy na tomto kole. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy