2011 – Cheb: Výstava historických elektrospotřebičů (4371) (TV Západ)

V chebském obchodním centru Dragoun v minulém týdnu zahájila společnost, zabývající se sběrem a recyklací elektroodpadu, zajímavou výstavu historických elektrospotřebičů. Ve spolupráci s brněnským Technickým muzeem se na ploše 700 čtverečních metrů představí návštěvníkům více než stovka exponátů.

dezinfekce

"Jsou tady elektrospotřebiče, které byly sebrané na sběrných dvorech po celé České republice. Chceme tím takovou netradiční formou poukázat právě na zpětný odběr, co všechno se dá ve sběrných dvorech nalézt," uvedla manažerka projektu Muzea spotřebičů Jitka Šimková.

Výstavu zahájili zástupci společnosti za přítomnosti členů vedení města. 

"Jsem viděl některé kousky, se kterými jsem v podstatě vyrůstal. A vím, jaké množství elektrospotřebičů má každý z nás doma. Jak na nás působí reklama, abychom neustále obnovovali, inovovali svůj park technických výrobků," připomněl starosta města Pavel Vanoušek. 

Na vystavených exponátech je vidět průřez historií elektroniky. Zájemci si mohou nejen prohlédnout některé důvěrně známé přístroje, ale i se pobavit v interaktivní části výstavy.

"V interaktivní části, která je zaměřena na televize, se mohou podívat na první vysílání České televize, které komentoval pan Marvan," láká na výstavu Šimková.

Na obrazovce se objeví známý herec a přivítá diváky.

"Připadl mi čestný úkol, abych vás pozdravil jako první posluchače, vlastně jako první diváky Československé televize. Přeji vám příjemnou podívanou a příjemný poslech a dovolte, abych při této příležitosti vám představil umělecké spolupracovníky Československé televize, kteří budou dnešní program doprovázet," sdělí národu.

"Jsou tam záznamy ze spartakiády z roku 1968, je tam i známý televizní večerníček Rozmarýnek," upozornila Šimková.

Znělku vysílání pro děti je možné slyšet po stisknutí tlačítka na panelu se zabudovanými obrazovkami.

„Je tam i rozhlasová část interaktivní. Tam se mohou lidé zaposlouchat do vůbec prvního fotbalového utkání, které bylo komentované panem Lauferem, mezi Spartou a Slávií," potěšila sportovní fandy Šimková. 

Z reproduktoru slyšíme hlas legendárního reportéra.

"Přinášíme vám reportáž o ligovém utkání Slavia-Sparta. Slavia říkáme proto na prvém místě, poněvadž zápas se koná na Slavii. Až bude na Spartě, pak zase Sparta-Slavia. Jsme právě v přestávce zápasu. Stav nerozhodný 1:1," hlásí do éteru.

Současné teenagery má největší šanci zaujmout koutek s historickými počítači. Mohou se podívat, jak se bavili jejich rodiče.

"Je tady počítačový koutek, kde si lidé mohou zahrát nejstarší počítačové hry jako Tetris, Arkanoid nebo Pacman," dodala Šimková.

Volba Chebu pro zastávku putovní výstavy nebyla náhodná.

"Všeobecně Karlovarský kraj je na tom se zpětným odběrem trošičku hůř, tak jsme si říkali, že to podpoříme nějakým způsobem. A Karlovy Vary jsou město, kde se děje spousta akcí, a Cheb, si myslím, že je dobrá varianta," zdůvodnila volbu Chebu Šimková.

Možností, jak se mohou lidé zbavit nepotřebného elektroodpadu, je více. Kromě sběrných dvorů nebo červených nádob rozmístěných v některých městech, existuje i jednodušší řešení.

"Odběrové místo je každá prodejna, která prodává elektrospotřebiče, a je povinna zpětně odebírat výrobky, které už neslouží. A to funguje, respektive mělo by fungovat taky. Pokud někde ne, je potřeba upozornit odbory životního prostředí, buď tady na městě, nebo u nás na kraji," uvedl Jaroslav Bradáč, radní Karlovarského kraje pro životní prostředí.

Výstava v obchodním centru potrvá do konce června. Poté se přestěhuje do Pardubic.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy