2011 – Cheb: Vitráže zobrazí svatbu krále Václava II. v Chebu (4492) (TV Západ)

Chebský Rotary club předal zástupcům města v roce 950. výročí první zmínky o Chebu, šek na 170 tisíc korun. Za tyto prostředky bude pořízeno nové vitrážové okno do kostela Nanebevzetí Panny Marie na Františkánském náměstí. Téma se podle autora návrhu, dr. Šebesty, přímo nabízelo.

dezinfekce

"V tomto kostele se 30. ledna 1285 konala velice významná svatba českého krále Václava II. s dcerou císaře Rudolfa I. Habsburského, Gutou. Byla to dobrá královna, Češi ji měli rádi a proběhlo to právě tady. Pět dní po vysvěcení, po požáru v roce 1270, kdy byl během čtrnácti let ten kostel postaven. Tedy prakticky jenom chór. A proto jsme chtěli do toho chóru dát okno, která se mají restaurovat všechny postupně, takže jako dar městu," vysvětlil autor návrhu vitráže Pavel Šebesta.

Tomuto plánu ale nebyli nakloněni památkáři, takže nakonec našlo okno své místo jinde.

"Je nám trochu líto, že nám Památkový ústav nedovolil dát to do prostoru, kde se ta svatba konala. Okno bude situováno v lodi, ale zase do Klášterní zahrady, takže bude i docela dobře chráněné proti vandalům," dodal Šebesta.  

Jedna technika vitráže používá jako spojovací materiál olověné profilky, do kterých se sklo zakládá a poté se spájí cínem jednotlivá barevná sklíčka. Tato metoda je finančně náročná a pro detaily nevhodná. Jiná technika využívá malování lazurou, konturou a umožňuje například vystínování objektů.

"Toto je právě tou technikou malování. Je to malované na skle, vypalované, takže je to trvanlivé. Není to jen obyčejná malba. No a tady nastala potíž ta, že ve válce někde v blízkosti přeci jen něco vybouchlo a okna se vysypala, takže ty sloupky byly nahrazeny dřevem. A dřevo pracuje a je už staré, takže je nutné tento sloupek vyměnit. Ten bude nejspíš udělaný buďto z kamene nebo keramický, což je taky dobrý materiál, trvanlivý," upozornil Šebesta. 

Nové okno s motivem svatby krále Václava II. nebude jediné zajímavé okno v tomto chebském kostele.

"Nejstarší okno je pod věží v kapli sv. Antonína. To je kaple řezníků. A to je tam někdy od 15. nebo 16. století, toto okno, vitráž. Takže to vydrží dost dlouho. V závěru chóru jsou tři okna, kde jsou postavy světců, to jsou dary chebských měšťanů z 19. století, a ta jsou velice dobře zachovaná. Je tam sv. Václav, sv. Vojtěch, Zikmund, Alžběta a tito svatí. Hlavně čeští světci, protože to je pro nás také důležité, vědět, že tu byli uctíváni i čeští světci," připomněl Šebesta.

U zbylých vitrážových oken v kostele nebyly použity figurální motivy, ale jen ornamentální. Nové okno bude instalováno v kostele v příštím roce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy