2011 – Cheb: Šumava očima Josefa Váchala (4321) (TV Západ)

Nový výstavní formát představuje návštěvníkům chebská Galerie výtvarného umění. V něm se bude prezentovat vždy jedno mimořádné dílo spolu se skicami, studiemi či srovnávacím materiálem. Jako první to je autorská kniha Šumava umírající a romantická Josefa Váchala. Český malíř, grafik, řezbář, spisovatel, svérázný originální umělec a myslitel 20. století.

dezinfekce

Mezi jeho nejvýznamnější díla se řadí právě Šumava. Dvacet kilogramů těžká kniha o rozměrech 65 × 49 cm, autorem osobně svázaná do celokožené vazby, byla výsledkem tříleté takřka každodenní intenzivní práce. Nádherné barevné dřevoryty doprovází autorův originální text vytištěný písmem, které si sám navrhl, odlil a vysadil. Papír pochází z historické papírny v šumavských Prášilech, která krátce nato vyhořela a zanikla.

Na chebské výstavě je prezentován jak jeden z jedenácti svázaných exemplářů knihy, tak i volné grafické listy, které zde budou v průběhu výstavy postupně obměňovány, neboť všechny se na výstavní panel nevejdou. Zároveň bude možno prolistovat reprint, který v roce 2008 vydalo Nakladatelství Paseka a jenž se stal jedním z nejvýznamnějších vydavatelských počinů po roce 1989.

Váchal Šumavu mnohokrát navštívil a důkladně prochodil skrz naskrz. V textu knihy najdeme myšlenky, které zůstávají aktuální i dnes v bojích o budoucí osud zdejší přírody.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy