2011 – Cheb: Rozšíření PP ohrožuje drastické zvýšení cen (4274) (TV Západ)

Prudký rozvoj solárních elektráren přinesl ve svém důsledku problémy městům a obcím, které budují průmyslové parky. Aby stát zalepil díru v rozpočtu kvůli dotování výkupu solární energie, přišel s několika opatřeními. Mezi nimi je také drastické zvýšení ceny za vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu. A v tom je kámen úrazu.

dezinfekce

Město Cheb má na letošek připravenu investici ve výši 70 milionů na rozšíření průmyslového parku. Ten se podle mínění radnice osvědčil, pracuje tam 860 lidí a počítá se s dalšími 500 místy v druhé etapě.

"V současné době prodejní cena pozemků je, reálná prodejní cena, 400 korun za metr čtvereční, což zhruba pokrývá náklady na vybudování sítí, už ne ani tu cenu pozemku," přiblížil cenovou hladinu starosta Pavel Vanoušek.

Za vynětí ze zemědělského půdního fondu platil Cheb dosud 63 korun za metr čtvereční.

"Podle přijatého zákona se to zvýšení ceny za vynětí ze zemědělského půdního fondu zvedne na šestinásobek, při bonitě půdy, která tam je, to znamená téměř na 400 korun a my bychom museli ceny pozemků o těch 400 korun zvednout, to znamená nabízet je investorům za 800 a máme velkou obavu z toho, jestli bychom za tyto ceny prodali. Spíš jsme téměř přesvědčeni, že neprodali," neskrývá rozčarování Vanoušek.

Město proto musí dobře zvážit, jestli investici realizuje. V podobné situaci se v republice nachází více měst. Řešením je změna legislativy. Zvýšení poplatku by se mělo, podle obcí, týkat jen vyjímání pozemků pro fotovoltaiku.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy