2011 – Cheb: Město chce zakročit proti dlužníkům razantněji (4486) (TV Západ)

Finanční odbor Městského úřadu v Chebu vypracoval zprávu pro zastupitele o stavu pohledávek, které jsou po lhůtě splatnosti. Zpráva obsahuje seznam všech dluhů, které vůči městu mají občané nebo firmy a jsou po splatnosti více než 60 dní. Jen dlužníků, jejichž dluh přesáhl 15 tisíc korun, eviduje město 393. Do 15 tisíc korun dluží městu 398 subjektů.

dezinfekce

"Pohledávky po lhůtě splatnosti včetně poplatku z prodlení a sankcí jsou přes 80 milionů korun," informoval starosta města Pavel Vanoušek.

Město hodlá situaci řešit razantněji než dosud. Připravuje řešení a prvním krokem je rozdělení dluhů tak, aby bylo možné je například prodat nebo postoupit k vymáhání. Řešení by mělo dostat zastupitelstvo na stůl pro jednání v lednu nebo únoru.

"V současné době se provádí klasifikace všech pohledávek, které jsou na úřadě. Největší množství pohledávek je z pronájmů bytových prostor a za platby spojené s bydlením. Ty pohledávky, které nejsou zajištěné, tak chceme dostatečně právně zajistit. A potom se budeme rozhodovat o tom, co s tím, včetně případné možnosti, že by některé pohledávky byly nabídnuty k odkoupení, respektive postoupeny k vymáhání nějakému dalšímu subjektu," potvrdil Vanoušek.

Dobrou zprávou je, že dlužná částka se za poslední roky nijak nezvyšuje.

"Ta částka se už několik let v zásadě příliš nemění. Pokud jde o úroky a poplatky z prodlení, tak ty samozřejmě narůstají, ale ta vlastní jistina, to je to, co bylo nezaplaceno, tak ta zůstává víceméně konstantní s tím, že za jednotlivé roky to je třeba plus mínus dva tři miliony korun," vysvětlil starosta Vanoušek.

Město má možnost vymáhat dluhy samo nebo si najít exekutorskou firmu, případně pohledávky odprodat. Na cenu pohledávek má vliv více hledisek.

"Záleží na tom, jaká je kvalita těch pohledávek a jak bonitní jsou ti dlužníci, od toho se také odvíjí případná cena při prodeji pohledávek. Dobré pohledávky se prodávají v řádu desítek procent, špatné pohledávky v řádu jednotlivých procent," přiblížil rozpětí Vanoušek.

Největší položkou seznamu dlužníků jsou pohledávky za nájemné v obecních bytech. Zde dluhy narostly na více než 48 milionů korun. Oproti loňsku vzrostly o dva miliony. Dluhy na pokutách uložených odborem Silničního hospodářství byly v polovině letošního roku ve výši přes 11 milionů korun. Dalších 25 milionů korun eviduje přímo Finanční odbor města Chebu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy