2011 – Cheb: Firma CHETES měla loni rekordní obrat (4488) (TV Západ)

Technické služby města Chebu, společnost CHETES měla v loňském roce rekordní obrat. Novináře o tom informovalo vedení podniku na tiskovce v areálu technických služeb. Tržby vzrostly oproti roku 2009 o 17 procent.

dezinfekce

"V loňském roce společnost CHETES měla výkony, které přesáhly sto milionů. Je to poprvé v historii, kdy měla takové výkony," uvedl jednatel společnosti Miroslav Hofrajtr.

Vzrostla také produktivita práce o 12 %. Celkově zaměstnává společnost okolo 120 lidí. Za poslední dva roky pořídili v CHETESu stroje a zařízení za skoro 10 milionů korun. Do údržby a oprav šlo 9 milionů. Společnost například zakoupila traktory používané na zimní údržbu i práce v létě nebo vysokozdvižnou plošinu.

"Spravujeme, udržujeme světelnou signalizaci, máme aktivity kolem oprav okapů a dalších věcí, máme stavební údržbu, to znamená, že ta plošina je víceméně využitelná také celý rok," uvedl dále Hofrajtr.

Velkým příslibem je podle jednatele společnosti stroj na opravy komunikací. Je to v podstatě nástavba na multikáru v ceně asi 750 tisíc korun.

"Je to zařízení, které velmi výrazně zlevní opravy a výspravy komunikací, zejména drobnějších děr a výtluků, protože je to trysková metoda, kdy se používá emulze a štěrk, který se smíchá a tím, že se pak zajezdí nebo uválcuje, tak zamezí praskání a dalšímu zvětšování těchto děr a je to poměrně, v porovnání s plošnými opravami, velmi levná technika," pochvaluje si Hofrajtr.

Hospodaření za loňský rok skončilo se ztrátou 500 tisíc korun. Většina byla způsobena odepsanými ztrátami například za nezaplacené faktury za provedené práce. I letošní rok se prozatím nevyvíjí dobře. Zima skončila pro technické služby příliš brzy, v polovině ledna. A tak nebyla práce.

"Prosincová zima byla velmi vydatná, ovšem v lednu už práce nebyla. Přestalo sněžit, takže tam je společnost v určitém propadu, ale snažíme se to nahradit v jiných pracích, zejména pro cizí, aby ten výsledek byl pokud možno, co nejlepší," popsal Hofrajtr.

Letošní zimní údržba bude probíhat podobně jako loni, kdy se začalo méně solit a více používat odklízení sněhu a posyp inertními materiály.

"Samozřejmě se budeme snažit omezit používání soli jako takové, je to kvitováno ze strany obyvatel s tím, že pokud se používá jiný inertní materiál, tak s ním vznikají na jaře problémy, protože se musí uklízet. Sůl nebo chemický posyp z tohoto pohledu je velmi efektivní, ovšem nemyslím, že by to bylo zrovna nejvhodnější řešení. Spousta lázeňských měst nesmí, už jen vzhledem ke spodním vodám a pramenům, používat chemické prostředky. Nepoužívají je a taky to jde," zdůraznil Hofrajtr.

V celkovém hospodaření CHETESu je podle vedení možné ještě najít úspory. Jednou z prvních bude úprava topení na dílnách, kde se dosud používají přímotopy. Ušetřit by se také mělo na veřejném osvětlení přechodem k úspornějším svítidlům. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy