2010 – Sokolov: Zahájení výstavby dopravního terminálu (4019) (TV Západ)

Slavnostním poklepáním základního kamene se rozběhla v Sokolově stavba moderního dopravního terminálu. Dopravní uzel pro vlakovou, autobusovou a automobilovou dopravu bude napojen i na cyklostezku. Jako součást terminálu vznikne autobusové nádraží se 14 zastávkami a parkoviště pro 90 osobních vozů.

dezinfekce

„Celkové náklady jsou cca 110 milionů, a podíl se rozdělí podle poměru,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Dotace z Regionálního operačního programu pokryje 85 % z celkové částky. Dalších 7,5 % zaplatí stát prostřednictvím regionální Rady. O zbytek se postará kraj a město Sokolov.

„Tak ta stavba by měla být hotova letošní rok, takže letos budou cestující již moci využít nový terminál. Někdy ke konci roku,“ slíbil Navrátil.

Projekt na dopravní terminál město Sokolov prosazuje již delší dobu. Nynější podoba ale předčí i ty nejoptimističtější plány. Původně se měla modernizace dotknout jen drážní budovy.

„Ve spolupráci s Karlovarským krajem jsme dosáhli toho, že přímo pro město Sokolov nebudou náklady tak vysoké, jak jsme očekávali, takže opravdu jsme velmi rádi, že ta stavba byla teď zahájena a těšíme se, až bude hotová,“ radoval se Jakobec.

Prozatím je však město enormně zatíženo dopravou. Nicméně pro cestující zůstane vlakové i autobusové nádraží otevřeno téměř bez komplikací. Čerstvou novinkou je fakt, že město hodlá koupit část budovy nádraží.

„Je to relativně nová záležitost, my jsme neočekávali, že by České dráhy byly ochotny k této dohodě dojít, na druhou stranu, přestože peníze v tuto chvíli nemáme na účtu, určitě rádi tu část nádraží koupíme, abychom pro autodopravce mohli nabídnout slušné prostory,“ vysvětlil starosta Sokolova Karel Jakobec.

Odbavovací věž pořídí město za peníze ze svého rozpočtu.

„Částka zatím není úplně jasná, ale bude to něco kolem dvou milionů korun,“ odhadoval Jakobec.

Nový terminál by mohl přimět dráhy k modernizaci ostatních prostor.

„Doufáme, že i České dráhy na to naváží rekonstrukcí vnitřní částí odbavovací haly a bude to moci sloužit jako jeden ucelený celek,“ popsal. 

V rámci dopravních terminálů je to první zahájená stavba v kraji. Další dva projekty čekají na spuštění. Chebský, který by měl vyjít na 116 milionů, a mariánskolázeňský za celkem 75 milionů korun.

„V Chebu by se mělo začít až teprve na jaře příštího roku a ve stejný čas i v Mariánských Lázních,“ prozradil Navrátil.

S výstavbou sokolovského terminálu proběhne také kompletní rekonstrukce Nádražní ulice.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy