2010 – Sokolov: Ve městě funguje sociální rehabilitace (4210) (TV Západ)

V Sokolově vznikla v únoru pobočka občanského sdružení Rytmus, pomáhající lidem mimo jiné s přechodem z Domovů pro osoby se zdravotním postižením do samostatného bydlení. Spolupracují se čtyřmi Domovy na území Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Dalším cílem je získání a udržení si zaměstnání v běžných podmínkách, to znamená v nechráněném zaměstnání,“ informoval Vojtěch Zima, koordinátor projektu.

V současné době využívá služeb sokolovské pobočky 12 zájemců. Kontaktování služby je jen první krok na dlouhé cestě.

„V první řadě, když člověk přijde do naší agentury, tak je s ním zpracován individuální plán. Jsou vytipovány dovednosti, na kterých je potřeba pracovat a potom se pracuje i se zaměstnavateli, které přesvědčujeme, aby toto místo nebo místo pro tohoto člověka vytvořili,“ popsal průběh Zima.

Zatím se podařilo zaměstnat v lázeňství jednu uživatelku služby a dva pravděpodobně získají místo v nemocnici v Ostrově. Důležitý okamžik pro uživatele sociálních služeb je přechod z uzavřeného prostředí do běžného života. Setkávají se tam totiž s problémy, které předtím neznali.

„Nastavení si nějakého běžného životního rytmu a kontakt se svými běžnými sousedy, vyřízení všech věcí, které jsou potřeba na úřadě, s chodem bytu a podobně,“ vyjmenoval Zima. 

Podle slov pracovníků služby je přechod dlouhodobě plánovanou změnou, na kterou se bez výjimky všichni klienti těší.

„Je to dobrý bydlet sám, sami si uklízíme, všechno sami děláme, chodíme i ven na procházky,“ svěřil se uživatel služby Vláďa.

Zájemci o sociální rehabilitaci mají svého asistenta, který jim pomáhá s vyřizováním složitějších záležitostí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy