2010 – Cheb: Pravá část Špalíčku dostala nový kabát (4228) (TV Západ)

Chebská památková rezervace je výkladní skříní města, a je tedy jasné, že její péči by se měla věnovat zvláštní pozornost. Po nákladných a nutných opravách například komplexu Františkán došlo i na nejznámější chebskou památku – Špalíček.

dezinfekce

"A protože Špalíček nebo soubor jedenácti kupeckých domů, které tvoří Špalíček, jsou tím zlatem, které město Cheb má, tak už si to vyžadovalo delší dobu, aby město se nějakým způsobem podílelo na opravách dost zanedbaných omítek u tohoto objektu," vysvětlil vedoucí odboru majetkoprávního Pavol Vančo.

Původní záměr byl opravit celou pravou stranu komplexu čítající 5 domů, ale nakonec nový kabát dostaly jen domy čtyři. Ten s číslem 47 totiž patří kraji a do jeho oprav musí investovat sám. Město o něj už delší dobu usiluje, ale údajnou překážkou je vysoká cena. Historicky patřily domy muzeu, které je postupně převedlo na město Cheb. Údržba a opravy památkově chráněných objektů jsou finančně náročné.

"Celkově opravovat památkově chráněný objekt je problém v tom, že my musíme striktně dodržovat doporučení a někdy i striktní nařízení Památkového ústavu. A když si to vezmeme, tak tyto opravy znamenají, že musíme dodržovat původní materiály, které byly u těchto objektů, což značně prodražuje tyto opravy a i v tomto případě jsme museli dodržet dané vápenaté omítky včetně speciálních barev, které jsou pro tyto objekty, což znamená, že cenové relace jsou tam úplně někde jinde, než je tomu u běžných oprav," popsal Vančo.

Opravy fasád a oken probíhající během září a října, si nakonec vyžádaly 2,37 milionu korun. 

"Chceme příští rok, když nám to finance umožní, a se kterými počítáme na příští rok, opravit tu levou stranu, což je soubor 6 kupeckých domů. Ve stejném rozsahu jako byla ta pravá strana, to znamená oprava omítek a regeneraci oken," uvedl Vančo.

I po dokončení oprav vnějších plášťů budov ale čekají město další investice do Špalíčku. Vnitřní části domů totiž nejsou ve všech případech v nejlepším stavu.

"Tam, kde jsou nebytové prostory v pronájmu nájemců a provozuje se tam nějaká podnikatelská činnost, tak jsou celkem v pořádku, mrzí nás ta levá část, kde sídlila městská policie, plánovalo se tam nějakým způsobem, že se to stavebně přestaví na penzion, tato otázka je stále otevřená, takže uvidíme, jaké bude využití této levé části. No a pak ještě v zadní části, byl tam pronajat nebytový prostor podnikateli, který ale bohužel nedostál svým závazkům, dnes neznáme, kde se nachází, a máme problém s uvolněním tohoto prostoru, takže to jsou taková dvě bolavá místa. A co se týká vnitřků, tak každopádně budou vyžadovat také nějaké investice, ale to už je věc let dalších," posteskl si Vančo.

Kromě nebytových prostor jsou také ve Špalíčku bytové jednotky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy