2010 – Bečov: Křest knihy o relikviáři sv. Maura (4039) (TV Západ)

Slavnostní křest knihy o relikviáři svatého Maura proběhl v polovině dubna na zámeckých terasách hradu a zámku v Bečově. Moderátorem programu byl známý novinář Josef Klíma. Od nalezení vzácné památky letos uplyne 25 let, a proto se stala nosným tématem cestovního ruchu.

dezinfekce

„To, že byl teď vyhlášen na regionální úrovni celonárodním tématem, tak je pro nás příležitost tomu dát ještě větší prostor v klasických propagačních cestách, jako jsou naše portály Czechturismu,“ popsal ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Relikviář byl zhotoven na počátku 13. století na území dnešní Belgie.

„Relikviář je naprosto neopakovatelná památka, která je magnetem a je předpoklad, že přivede turisty nejen zahraniční, ale i domácí. Pokud mám informace, podobných relikviářů ze stejné historické doby je na celém světě pouhých asi patnáct, čili je to opravdu téma celonárodní,“ uvedl Vondruška.

Od roku 2002 je románský klenot na hradě Bečov. Zde byl za dramatických okolností před čtvrtstoletím objeven.

„Samotný relikviář, který byl objeven tady na hradě Bečov, tak k němu se váže velice silný příběh který, jak zaznělo, se dá přirovnat i k detektivce,“ vysvětlil nakladatel knihy Hugo Šulc.

O tom, že kniha není jen bohatým zdrojem informací, ale i napínavým čtením nepochybuje její vydavatel ze Sokolova.

„Cílovým zákazníkem je člověk, který se zajímá o historii, o zajímavé památky České republiky a ten příběh je obsažený především v jedné z kapitol, protože kniha hovoří o objevení a rekonstrukci relikviáře svatého Maura. Možná i málokdo ví, co to slovo relikviář vlastně znamená, takže to se v té knize dozví. Dozví se, jak složité je, z pomalu tří tisíc kousků zlata, dát dohromady románský klenot, který byl desítky let v prostředí, které mu moc neprospívalo. Ale také se tam dozví to, jak došlo k objevu relikviáře, a tady začíná už ta detektivka, o které jsem mluvil, protože ty okolnosti objevu byly velmi dramatické, ale to už bych předbíhal a jako u každé správné detektivky tohle nechám až na čtenáře, aby se dozvěděl z naší knihy,“ rozebral krátce obsah díla Šulc.

Publikace vychází v nákladu 1300 kusů a má doporučenou prodejní cenu 480 korun. Mimo tento náklad byly vytištěny luxusní exempláře určené pro charitativní projekty. Tyto výtisky vázané v kůži s podpisy autorů a ostatních osobností poskytne vydavatel neziskovým organizacím, které je vydraží a výtěžek jim zůstane na vlastní činnost.

„Byli bychom rádi, kdyby se nejen tyto organizace, ale i podnikatelé, kteří by tuto záležitost viděli jako zajímavou, přihlásili, abychom to mohli celé uskutečnit,“ vyzval Šulc.

Výtisk s číslem jedna obdrželo Národní muzeum v Praze. Interaktivní CD, které je součástí publikace, přináší možnost detailně prostudovat relikviář a jeho jednotlivé součásti. Obsahuje také videosekvenci z objevu relikviáře a dobové fotografie.

Součástí slavnostního odpoledne byl vědomostní kvíz pro návštěvníky, při kterém odpověděli účastníci na otázky týkající se relikviáře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy