2009 – Sokolov: Výstava skleněných objektů Mariana Karla (3902) (TV Západ)

Výstava prof. Mariana Karla byla zahájena v sokolovském kostele sv. Jakuba Většího. Autor, který např. vyhrál soutěž na umělecké dílo na chebské pěší zóně, zde vystavuje tři objekty. Podle původní myšlenky měla výstava obsahovat devět objektů. Autor učil prostorovou tvorbu a podle vlastních slov se to odráží i na jeho tvorbě. Objekt umístěný v presbytáři kostela tvoří čtyři levitující kostky. Ty mají znázorňovat pohyb směrem k nebi.

dezinfekce

Autor využívá sklo. Podle něj je princip skla čtyřrozměrný a tím má výhodu oproti jiným materiálům. Další dílo, které je umístěno v boční lodi, představuje 12 skleněných tabulí o velké šířce. Deskami prochází železný klín – autor vyjadřuje propojení interiéru a exteriéru architektury se sklem. Kvůli hmotnosti této instalace, bylo nutné udělat úpravy podložky kvůli statice. Třetí válcovitý objekt reaguje na nástěnnou malbu. Celý koncept výstavy má vyjádřit autorovi preference v prostorové tvorbě.

„Já právě chci, když to člověka nerozčiluje, tak je to ideální - když tam ta věc patří a ne, že je tam na sucho postavena nějaká nádherná věc, která – to mě rozčiluje. Musí to být, jako kdyby to do toho prostoru patřilo s tím, že je to kontrast k tomu prostoru. Nenávidím „památkářinu“ – chtějí dělat skanzeny a udělají repliku přesně novou - krásně, jak to bylo. Tak to ne, tam ten kontrast je strašně důležitý,“ vyjádřil své pocity Marian Karel.

Výstava bude oproti zvyklostem trvat min. do konce roku. Po dohodě s autorem bude zdobit prostředí kostela i během adventních svátků.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy