2009 – Sokolov: Setkání sokolních měst proběhlo v Polsku (3837) (TV Západ)

Setkání sokolních měst, což jsou města, která mají ve znaku sokola nebo se jejich historie k sokolům váže, se konalo v polském Sokołów Podlaski. Za český Sokolov se akce zúčastnila delegace vedená místostarostou Zdeňkem Berkou.

dezinfekce

„Zúčastnilo se pět měst, jednak Sokołów Podlaski, my, Sokołów Małopolski, italské město Montefalco a ukrajinské město Dubno, které jako jediné nemá sokola ve znaku, ale v pověstech ten sokol figuruje,“ uvedl místostarosta Zdeněk Berka.  

Obsahem návštěvy bylo vzájemné poznání a nalezení možností spolupráce. 

„Zejména bude nutné najít nějaký zdroj financování spolupráce. K tomu tam byla dost rozsáhlá přednáška. Jaké jsou možnosti. Musíme si samozřejmě i ujasnit – všichni účastníci, v jakém směru a do jaké míry se budou podílet na spolupráci a určitě se někdy v říjnu, listopadu sejdeme, abychom ty naše představy dali dohromady a sjednotili se,“ nastínil místostarosta. 

Financování spolupráce je klíčová otázka vzhledem k velkým vzdálenostem. Existují možnosti dotací z Unie, které však patří k nejsložitějším titulům vůbec. 

„Je tam dotační titul, který se jmenuje Centrální Evropa, kde tedy všechna města, která byla přítomna, jsou v té sféře, kde to dotovat lze,“ uvedl dále Berka. 

Vypsané tituly jsou v řádech desítek milionů a aby na ně města dosáhla, bude potřeba důkladná příprava. Města se shodla, že ostatní akce jako výměnné pobyty, vystoupení kulturních souborů a další, se budou řešit až v okamžiku, kdy bude jasné jejich financování. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy