2004 – Sokolov: Počet obyvatel města setrvale mírně klesá (TV Západ)

Počet obyvatel Sokolova rok od roku postupně mírně klesá. Důvodem je mimo jiné velký počet lidí, kteří se z města stěhují pryč.

dezinfekce

Na konci loňského roku měl Sokolov zhruba 25 100 obyvatel, což je o téměř osm desítek méně než v roce předešlém. Trend postupného ubývání obyvatel přitom trvá již několik let. Tyto údaje vyplývají z nedávno zveřejněné zprávy Odboru evidencí sokolovské radnice o stavu obyvatelstva ve městě.

„Pro letošní rok jsme si tuto zprávu nechali zpracovat výrazně podrobněji než jindy. Proto, abychom zjistili lidé, kteří opouští Sokolov, z jakého důvodu to činí. Zjistili jsme, že dejme tomu 50 procent z toho úbytku jsou vesměs movitější lidé, kteří odchází do okolních obcí si stavět rodinné domky a stěhují se tam. A ta druhá polovina je převážně z řad nepřizpůsobivých obyvatelstva, kteří odchází někam jinam z jiných důvodů,“ vypíchl dva hlavní důvody úbytku obyvatel starosta Sokolova Karel Jakobec. 

V Sokolově se v průběhu loňského roku narodilo 225 dětí, což je o pět více než počet zemřelých. Mezi narozenými přitom poměrně výrazně převažovali chlapci.

„Průměr porodnosti u nás je poměrně dobrý, protože i nadále patří Sokolov k městům s nejnižším věkovým průměrem. Ale i u nás se samozřejmě prodlužuje tím, jak stoupá délka života v našich zemích,“ přiblížil starosta. 

V loňském roce se ze Sokolova odstěhovalo o 122 lidí více, než kolik bylo nově příchozích. Vedení města vadí především odchody movitější obyvatel, kteří si v okolí budují rodinné domy. To se pak nepříznivě projevuje například na tržbách drobných podnikatelů.

„Samozřejmě nás zajímá hlavně těch padesát procent movitých, protože každé rozumné vedení samozřejmě chce, aby bohatí občané zůstávali v jeho městě. Sokolov měl vždycky problémy s tím připravit vhodné lokality pro výstavbu rodinných domků. Ta území buď nebyla tak hezká jako třeba v Dolním Rychnově, nebo na Podlesí ve Svatavě, anebo příprava území byla poměrně drahá. To, co jsme mohli připravit, to jsme v podstatě udělali. Největší množství pozemků pro rodinné domky nabízíme teď v lokalitě Husitská Vítězná. Je to výrazně více než v minulých letech, takže já předpokládám, že ten trend na dva tři roky se podaří zastavit a pak budeme muset vymyslet nějaké jiné místo,“ nastínil nejbližší plány Jakobec. 

Na konci loňského roku žilo v Sokolově 25 099 obyvatel, z toho 12 368 mužů a 12 731 žen. Průměrný věk přitom činil necelých 38 let. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy