2004 – Sokolov: Okolním obcím zdraží město sociální služby (TV Západ)

Zvýšit ceny za pečovatelskou službu se rozhodli od března sokolovští radní. Zdražení se ale týká jen okolních obcí. V Sokolově zůstanou sazby nezměněny.

dezinfekce

Pečovatelská služba přešla od počátku minulého roku z kompetence zaniklého Okresního úřadu přímo pod města a obce. Řada menších vesnic ale nemá na vlastní pečovatelky dost prostředků, a proto využívá služeb svých větších sousedů. Sokolovská pečovatelská služba tak zajíždí do Královského Poříčí, Dolního Rychnova a Lomnice. A právě těchto tří obcí se navýšení cen týká.

„Ke zvýšení cen pečovatelské služby nás vedly jednak vyšší náklady mzdové díky novým mzdovým předpisům a samozřejmě také náklady spojené s inflací. Chtěl bych upozornit na to, že nárůst cen, které jsou účtovány obcím, je dá se říci, velmi malý,“ sdělil místostarosta Sokolova Rudolf Macháček. 

Hodina práce pečovatelky například zdražila ze 70 na 81 korun, režijní náklady ze šedesáti na pětasedmdesát. Za kilometr jízdy si nyní sokolovská pečovatelská služba účtuje 16,50 místo dřívějších 15,40. Navýšení cen by ale pro rozpočty obcí nemělo znamenat žádný významný zásah. Každý městský a obecní úřad, který pro své občany zajišťuje pečovatelskou službu, totiž od Karlovarského kraje dostává roční dotaci ve výši 40 korun na obyvatele.

„Samozřejmě by se nám jako poskytovatelům líbilo, kdybychom měli příjmy co největší a omezovali tím své náklady. Příjmy ze strany občanů zvyšovat nemůžeme, protože ty jsou dané zákonem. Příjmy, které chceme od obcí, kterým poskytujeme, nechceme zase zvyšovat tak, aby se to těmto obcím nevyplatilo, nebo aby my bychom si připadali, že se snažíme nějakým způsobem nad odůvodnitelné částky ty poplatky zvyšovat,“ popsal místostarosta. 

Sokolovská radnice si v současné době nechává zpracovat detailní rozbor hospodaření pečovatelské služby za loňský rok včetně rozkrytí nákladů na jednotlivé poskytované služby. Jedním z důvodů je i uvažované převzetí penzionu pro seniory ve spodní části Starého náměstí, o kterém sokolovská radnice jedná s krajským úřadem.

„Otázkou je, že pokud převezmeme dům, penzion, tak bychom ho chtěli přetransformovat na dům s pečovatelskou službou a tím by nám vzrostl počet klientů, které by naše pečovatelská služba měla ve své péči,“ popsal záměr Macháček.

Celkové náklady na zajištění Sokolovské pečovatelské služby se v loňském roce blížily hranici tří milionů korun. Výše této částky je ale ovlivněna některými mimořádnými počátečními investicemi, například nákupem nového dodávkové automobilu nebo nerezových jídlo nosičů. V letošním roce by tak měl být provoz o něco levnější. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy