2004 – Sokolov: Na Baníku se plánují významné investice (TV Západ)

Rozsáhlou rekonstrukci sportovního areálu Baníku plánuje sokolovská radnice. Mimo jiné zde má vyrůst tenisová hala, fotbalové hřiště s umělým povrchem i kvalitní zázemí pro atlety.

dezinfekce

Projekt úprav Baníku, který sokolovská radnice nazvala sportovní inkubátor, by mohl začít už v příštím roce. Podmínkou zahájení je ale získání finanční dotace z fondů Evropské unie.

„Aby se zlepšilo renomé o Sokolovu i co se týká možnosti sportovního a rekreačního využití, tak jsme jeden projekt směrovali do našich sportovních zařízení na Baníku. Chceme vybudovat umělou trávu, zlepšit zázemí pro atlety, přebudovat některé budovy tam, vybudovat další halu pro hraní tenisu. A to samozřejmě přinese i možnost zvýšení pracovních míst, proto jsme to nazvali takto honosně. Ale ta podstata tam je hlavně v rekonstrukci sportovních zařízení,“ přiblížil plány starosta Sokolova Karel Jakobec. 

V rámci projektu bude v areálu vybudována nová tenisová hala se dvěma kurty. Škváru na tréninkovém hřišti nahradí umělá tráva třetí generace. Zrekonstruován bude také trávník na hlavním stadionu. Rozsáhlou proměnou projde rovněž chátrající budova s Bránou borců, v jejíž útrobách vznikne špičkové zázemí pro atletický oddíl. 

„V podstatě když se podíváme na tu budovu, tak vlastně nad tuto budovu přijde taková sedlová nástavba a v té bude uprostřed bude třídráha s umělým povrchem a do stran budou kabiny a sociálky,“ uvedl jednatel Správy sportovišť Ján Pari. 

Hlavní stadion přitom disponuje jedinou 400metrovou umělou dráhou v kraji, která zde nákladem 12 milionů korun vyrostla zhruba před třemi lety. Velké problémy ale při závodech způsobuje absence odpovídajícího zázemí, které zde má nyní vzniknout.

„Zhruba celý ten inkubátor by měl vycházet, řekl bych, kolem osmdesáti až 90 milionů, záleží kolik finančních prostředků na to seženeme, ale zhruba tuto částku budeme se snažit sehnat,“ spočítal jednatel Pari. 

Vedení města doufá, že se mu tři čtvrtiny nákladů podaří pokrýt prostřednictvím dotace z evropského programu Phare.

„Podle současných pravidel Evropské unie spolupodíl žadatele musí být ve výši pětadvaceti procent, takže tuto částku potom doporučíme Zastupitelstvu, aby pro příští rok zařadila do rozpočtu,“ sdělil starosta Jakobec.

Finanční spolupodíl města přesáhne sumu dvaceti milionů korun. Město proto zřejmě vůbec poprvé sáhne do sto milionové rezervy, kterou si šetří od poloviny devadesátých let, kdy prodalo akcie energetických firem.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy