2004 – Cheb, Sokolov: Města převzala mobilní kamery (TV Západ)

Mobilní kamerové systémy převzaly minulý týden od zástupců Karlovarského kraje starostové Chebu a Sokolova. Nová monitorovací zařízení doplní stávající kamerové systémy v obou městech.

dezinfekce

Při dobrém osvětlení jsou mobilní kamery schopné zaznamenat dění až do vzdálenosti tří kilometrů, přičemž jeho záznam se pro potřeby dalšího vyšetřování přestupků a trestných činů ukládá do připojeného přenosného počítače. Kamery, které dokáží rozlišit i detaily obličeje, se dají pomocí silného magnetu upevnit například na střechu policejního vozidla.

„Takže jedna kamera mobilní stála 180 tisíc a bylo to komplet hrazené z rozpočtu Karlovarského kraje,“ uvedla krajská koordinátorka prevence kriminality Markéta Pagáčová. 

Mobilní kamery budou nyní předány městským strážníkům, kteří je po nutném proškolení začnou v krátké době používat. 

„My poskytujeme prostředek k tomu, aby město samo vědělo, kde a jak zvýšit bezpečnost občanů. Zvláště v této době, kdy jsme pod neustálým tlakem teroristických a jiných útoků,“ popsal předseda bezpečnostního výboru kraje Jiří Červenka. 

Kamery jsou určeny především ke sledování míst se zvýšeným výskytem trestné činnosti nebo lokalit, kde se sejde více lidí.

„Výhody to má ty, že pokud se bude nějaké shromáždění či různé sportovní podniky, kulturní podniky pořádat, tak je možné umístit tuto kameru a monitorovat celé okolí a v podstatě přímo v dění tam, kde bude probíhat tato akce už vytipovávat a eliminovat nějaké vlivy, které by mohly přispět k zhoršení bezpečnosti lidí na této akci,“ přiblížil Červenka. 

V rámci pilotního projektu dostaly nové kamery k dispozici zatím pouze Cheb a Sokolov, ale využívat by je měla i další města.

„Ty systémy jsme půjčili smlouvu o výpůjčce do měst Cheb a Sokolov a města si to můžou dále půjčovat v rámci smlouvy,“ potvrdila Pagáčová. 

V Chebu i v Sokolově již několik let fungují monitorovací systémy s pevně umístěnými kamerami, přičemž ve sledovaných lokalitách klesla trestná činnost až v řádu desítek procent. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy