2004 – Cheb: Jsou známé podmínky pro zájemce o byt K nemocnici (TV Západ)

Chebští radní schválili podmínky, které musí splňovat žadatel o družstevní byt v nově budovaném domě v ulici K nemocnici v Chebu. Ten začal vyrůstat počátkem letošního jara na místě bývalého areálu Technických služeb a hotov má být na podzim příštího roku.

dezinfekce

„Ty podmínky jsou takového obligatorní charakteru - především ten, kdo je žadatelem, musí být osobou způsobilý k právním úkonům, musí být občanem České republiky starším osmnácti let a dál nesmí být dlužníkem města a nesmí být ve sporu s městem týkajícího se bydlení. Potom je tam podmínka, že to nesmí být ten, kdo narušoval dobré mravy způsobem užívání bytu a dostal z bytu výpověď,“ vyjmenoval základní podmínky místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Radní schválili také další dvě podmínky, které ale mají pouze přechodný charakter, a to konkrétně na dobu prvních tří měsíců registrace zájemců. První z nich přitom stanoví, že žadatel musí mít v Chebu trvalé bydliště již minimálně tři roky a druhá, že nesmí být majitelem nemovitosti určené k bydlení, která je pronajatá. 

„Pokud se potom ukáže, že těch ostatních zájemců není tolik, aby byly obsazeny všecky byty, tak ty podmínky se uvolní,“ vysvětlil místostarosta. 

Na rozdíl od podmínek registrace není ještě známa konečná cena bytů. Jisté je pouze to, že by neměla překročit částku osmnácti tisíc korun za metr čtvereční. Na jednáních mezi dodavatelem stavby a bytovým družstvem se ale ještě diskutuje o možných úpravách, které by znamenaly další snížení nákladů. 

„Projednávala se tam ještě jedna varianta. Ta varianta spočívá v tom, že buď se dvorní trakt, který je za tím domem, stane spoluvlastnictvím těch nájemníků v tom domě. Potom by ty náklady na úpravy ve výši skoro pěti miliónů korun včetně daně z přidané hodnoty měli zaplatit oni, nebo to zůstane majetkem města, bude to sloužit jako veřejné prostranství i pro další občany města a potom by toto hradilo město. Pokud by to hradilo město, tak ty náklady na metr čtvereční klesnou ještě asi o 1500 korun za metr čtvereční,“ dodal Vanoušek.

O tom, která varianta bude nakonec vybrána, rozhodne pravděpodobně anketa mezi samotnými zájemci o byt. Ti by se přitom měli začít registrovat již od počátku června. V budovaném domě v ulici K Nemocnici bude 62 bytových jednotek. Zájemci budou muset při vstupu do družstva složit část ceny bytu a zbytek splatit v následujících dvaceti letech. Poté by měl byt také přejít do jejich vlastnictví. Pevně stanovená cena bude přitom zahrnovat určitý standard vybavení, přičemž každý zájemce si bude moci domluvit další individuální úpravy, které ale budou hrazeny zvlášť. 

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024