2003 – Sokolov: Zrušení jedné ze základních škol se odkládá (TV Západ)

Myšlenka na zrušení jedné ze sedmi základních škol v Sokolově se prozatím odkládá. Počty žáků sice dlouhodobě klesají, ale tento trend by se podle některých názorů mohl v budoucnosti změnit.

dezinfekce

„To z toho důvodu, že předpokládáme, že v novém školském zákoně budou ty peníze chodit přímo na žáka a že některé obce by se mohly dostat do problémů nebo do situace, kdy budou muset rozhodovat, zda tedy budou dotovat i mzdy učitelů. A v tom případě by třeba mohlo padnout rozhodnutí, že školu zruší,“ uvedl místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Kraj od příštího roku přestane finančně podporovat vesnické malotřídky s méně než 17 žáky, pokud na platy učitelů nepřispěje také samotná obec. Z tohoto důvodu se dá očekávat, že některé školy, zejména v malých obcích zaniknou a jejich žáci začnou dojíždět do Sokolova. Přespolní žáci přitom již v současné době naplní kapacitu celé jedné sokolovské základní školy.

„Ta situace je, dá se říct, jiná v každé obci, protože někde převažuje ta prestiž té školy a že to chtějí zachovat za každou cenu a mnohde zase převažují ta ekonomická hlediska. Takže já bych nerad konkrétně mluvil, jaksi máme vytipované obce, kde by k tomu mohlo dojít, ale nemůžu jako teď říkat, že to je tato nebo tato. To by asi nebylo vhodné v tuto chvíli,“ naznačil místostarosta. 

Žádná z obcí, které jsou zřizovateli malotřídek zatím Sokolov o pomoc nepožádala. Radnice přesto raději počká, jestli se situace nezmění a útlum jedné ze zdejších základních škol odkládá.

„Takže chceme vyčkat rok dva, jak se bude situace vyvíjet, a poté tedy se rozhodneme, jak to budeme řešit dál,“ dodal Berka. 

Do sokolovských základních škol v loňském roce dojíždělo zhruba 700 dětí z šestatřiceti okolních obcí. V šestnácti z nich přitom existuje škola v plném rozsahu, ve čtyřech pouze s prvním stupněm a zbývající pak školu nemají vůbec.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy