2003 – Sokolov: Žákům nultého ročníku město přispěje na obědy (TV Západ)

Rodičům dětí z přípravného tzv. nultého ročníku na sokolovské čtvrté základní škole nabídne město drobnou finanční pomoc.

dezinfekce

Od počátku příštího školního roku už nebudou muset předškoláci platit za obědy ve školní jídelně plnou taxu, tedy zhruba 350 korun měsíčně, ale pouhou stokorunu. Zbylou částku za ně uhradí sokolovská radnice.

„Čili zhruba se bude jednat o náklady tři až tři a půl tisíce korun měsíčně. To znamená tedy, že na jednoho žáka bude doplácet město zhruba 200 až 250 korun,“ uvedl místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Nultý ročník funguje na čtvrté základní škole od roku 1998 a v současné době ho navštěvuje dvanáct dětí ze sociálně slabších rodin. Ty se zde v průběhu jednoho školního roku připravují na bezproblémový nástup do první třídy. K této přípravě patří mimo jiné také docházka do školní jídelny, kde si děti v praxi osvojují základní hygienické a stravovací návyky. Standardní cena obědů je ale pro některé sociálně slabé rodiny příliš vysoká, a proto ne všechny děti do jídelny pravidelně docházejí.

„Víte, ono těch 380 korun je pro rodiny moc, poněvadž ty matky, které jsou doma na sociálních dávkách, tak ono se řekne tři sta osmdesát korun dneska nic není, ale pro tyto rodiny jsou to peníze, kde znamená třeba já nevím třídenní strava pro celou rodinu. A jestliže tam matka vaří pro rodinu, kde je tam pět až deset lidí, tak už ten jeden oběd samozřejmě tam nehraje roli, ale ty čtyři stovky je tam velikánskou roli,“ vysvětlila romská asistentka na 4. ZŠ Květa Jačová. 

Prostřednictvím zlevněných obědů chce město dosáhnout také toho, aby co nejvíce sociálně slabších rodin své děti do přípravného ročníku přihlásilo.

„Nás překvapilo to, že to funguje poměrně velmi úspěšně, protože jsme tam byli. Máme kontakty s tou paní učitelkou, která tam vyučuje. Čili my se budeme snažit to zřídit takovýto ročník na jiné základní škole. Jedna z nich, která je vytipovaná, je První základní škola v Sokolově,“ dodal Berka. 

Děti, které chodily do premiérového přípravného ročníku, dnes navštěvují už čtvrtou třídu a až na výjimky zvládají školní docházku bez větších problémů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy