2003 – Sokolov: Převod kasáren Mýtina se dále komplikuje (TV Západ)

Bezúplatný převod bývalých kasáren Mýtina na Sdružení obcí Sokolov západ se opět minimálně o několik měsíců zdrží. Před nedávnem přitom vše vypadalo, že převodu 15 hektarů pozemků nestojí nic v cestě.

dezinfekce

Vlastník areálu, Ministerstvo vnitra, totiž smlouvu podepsalo již loni. Ministerstvo financí, které na převody majetku státu dohlíží, je ale nyní s výhradami vrátilo.

„Ministerstvo financí musí dbát na to, aby veškeré minulé vyhlášky byly splněny. Tzn. usnesení Vlády je nějaké, ale zároveň musíme splňovat všechna nařízení, která byla daná v minulosti. To znamená, Ministerstvo financí upozornilo, že toto území se nachází v dobývacím prostoru, tak v podstatě bychom museli být mít veškeré předpoklady jako řekněme subjekt, který dobývá uhlí, to znamená, že jsme museli mít nějaké zkoušky a tak dál na dolovou činnost a to my nemáme. To znamená v podstatě Ministerstvo financí upozornil na další zádrhel, který vadí k tomu, aby se ta smlouva mohla uzavřít,“ popsal místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Ministerstvo po obcích požaduje také splnění dalších podmínek. Sdružení by se dále například muselo zavázat, že pozemky nikomu neprodá ani nepronajme po dobu deseti let. V opačném případě by státu muselo zaplatit pokutu ve výši poloviny z obvyklé ceny ploch, tedy asi 7 milionů korun. Představitelé sdružení Sokolov západ v současné době s vedením ministerstva o doplnění převodní smlouvy intenzivně jednají.

„A věříme tomu, že pán Michal Matyo, který za nás v podstatě v této věci jedná, kontaktoval nejvyšší představitele Ministerstva financí a věříme, že se podaří tento problém vyřešit,“ dodal místostarosta. 

Areál bývalých kasáren, o jehož získání se obce snaží již tři roky, má být v následujících letech přeměněn na průmyslovou zónu. Kvůli neustálým průtahům s převodem musí ale sdružení zájemce o investování prozatím odmítá.

„V podstatě můžeme říci, že jsme tady měli už podnikatelský subjekt, tedy už před rokem chtěl urychleně tady stavět haly a pokračovat ve své činnosti a nemůžeme ho uspokojit,“ dodal Dvořák. 

Průtahy s převodem přitom nejsou jedinou komplikací. Řadu let opuštěný a tudíž chátrající vojenský areál je také zatížen rozsáhlými ekologickými škodami, jejichž odstranění má stát zhruba 30 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy