2003 – Sokolov: Obce by měly městu platit za vyřizování přestupků (TV Západ)

Poplatek ve výši patnácti set korun za vyřízení jednoho přestupku chce sokolovská radnice začít vybírat od okolních obcí, pro které zajišťuje přestupkovou agendu. Občané, proti nimž je řízení vedeno, budou muset i nadále zaplatit další pětisetkorunu.

dezinfekce

„My jsme vycházeli ze zprávy Odboru vnitřních věcí, která byla předložena a ze které vyplývá, že vykonávat přestupkovou agendu není pro město vůbec výhodné,“ uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Sokolovská radnice v současné době vykonává přestupkovou agendu pro 7 okolních obcí, například pro Královské Poříčí, Citici či Lomnici. Za vyřízení přestupku přitom do této doby vybíral pouze již zmiňovanou pětisetkorunu od účastníka řízení. Díky zavedení nového poplatku by město mělo na výkonu cizí agendy přestat alespoň finančně prodělávat.

„Z hlediska počtu přestupků z okolních obcí, které se pohybují kolem sto deseti, tak je to minimálně jeden pracovník, který se věnuje jenom okolním obcím. Čili zadarmo to samozřejmě dělat nechceme. Připravili jsme částku 1500 korun, protože ta by vycházela asi tak na zaplacení toho jednoho pracovníka. Čili mělo by to být z našeho pohledu na nule,“ zdůvodnil kalkulaci starosta. 

Přestupková agenda pro občany Sokolova zůstane ale i nadále značně prodělečná. V loňském roce komise projednala 320 případů a na pokutách uložila více než 130 tisíc korun. Následně vybrat se ale podařilo pouze něco málo přes dvacet tisíc. Vedení města přesto neuvažuje o navýšení počtu úředníků, kteří se přestupky zabývají.

„Samozřejmě Odbor vnitřní věcí o to usiluje, protože počet přestupků stoupá, stoupá i počet vypracovávání posudků pro Policii. Za poslední čtyři roky vlastně na dvojnásobek, což vytěžuje naše pracovníky opravdu velmi. Ale chceme spíš zvýšit úsilí a schopnosti těch pracovníků, jejich produktivitu, než jít extenzivní cestou a přijímat pracovníky další,“ dodal Jakobec. 

V letošním roce má přitom dojít k dalšímu nárůstu počtu přestupků, které sokolovská komise projedná. K 15. květnu jich bylo již 260, takže na konci roku to zřejmě bude více než 500. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy