2003 – Sokolov: Na ISŠTE je 79 slunečních kolektorů (TV Západ)

Sedmdesát devět slunečních kolektorů umístěných na střechách budov sokolovské Integrované střední školy technické a ekonomické a vedlejší sportovní haly ohřívá od poloviny dubna vodu pro osm stovek zdejších žáků.

dezinfekce

Škola je přitom v celém Karlovarském kraji jediná, která solární energii v takovémto rozsahu využívá.

Tisíce litrů vody škola do této doby ohřívala pomocí páry dodávané z elektrárny v Tisové. Díky zprovoznění nového solárního systému nyní klesnou provozní náklady o pětasedmdesát procent, což ročně znamená zhruba 100 tisíc korun. Celý projekt přitom přišel na dva miliony korun.

„V podstatě se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Ta činila celkem 70 procent. Zbytek se nám podařilo díky Krajskému úřadu Karlovarského kraje a Sokolovské uhelné,“ přiblížil ředitel ISŠTE Josef Novotný. 

Životnost nového systému je odborníky odhadována na 30 let. Vložené investice by se ale měly vrátit již podstatně dříve.

„Návratnost, pokud započítáme tu dotaci, tak je sedm let. Bez té dotace by byla samozřejmě delší,“ potvrdil ředitel.

Solární systém bude mít vedle samotného ohřevu vody také druhotné využití. Kolektory se stanou součástí výuky žáků školy.

„Samozřejmě i to vlastně byl bylo naším záměrem. Máme zde obor elektrotechnika. Naši žáci budou vidět, že lze vyrábět elektrickou nebo že lze vyrábět energii jiným způsobem než klasickým. To je jedno využití a druhé potom samozřejmě jako učební pomůcka. Kdy se nám to hodí do osnov právě uvedeného oboru,“ vyjmenoval Novotný. 

Solární systém je pochopitelně závislý na intenzitě slunečního záření. Zhruba od dubna do listopadu bude schopen vodu ohřát na požadovaných 50 stupňů. V zimním období pak bude nejspíše potřeba vodu doohřívat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy