2003 – Cheb: Zastupitelé schválili změny v půjčkách nemocnici (TV Západ)

Chebští Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili dodatky ke smlouvám o bezúročných půjčkách města místní nemocnici. Ty zohledňují skutečnost, že od Nového roku je zřizovatelem tohoto zdravotnického zařízení Karlovarský kraj.

dezinfekce

„Možná takový praktický důvod, praktické vysvětlení. My jsme schválili v Zastupitelstvu dotaci, příspěvek, dotaci, půjčku, nemocnici a tu jsme prakticky nemohli realizovat, protože na základě uzavřených smluv to ani nešlo. Tak je třeba napravit smlouvu, abychom vůbec v tom letošním roce mohli už schválenou půjčku poskytnout,“ vysvětlil důvody rozhodnutí místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Město do této doby nemocnici poskytlo již více než 70 milionů korun. Ty by přitom měly být vratné v okamžiku, kdy zařízení někdo zprivatizuje, respektive přestane být jeho zřizovatelem stát. S přechodem nemocnice pod Kraj byla tato podmínka naplněna, takže bylo potřeba původní smlouvy pozměnit.

„Tato záležitost byla poměrně podrobně diskutována na Zastupitelstvu, a to z toho důvodu, že i finanční výbor k této záležitosti zaujal stanovisko, které nabádalo k určité obezřetnosti. Karlovarský kraj postupoval podle mého názoru v souladu se smlouvou a požádal tedy o změnu režimu těch půjček. A Zastupitelstvo vyhovělo tak, že rozhodlo, že dalo souhlas ke zpracování dodatků k těm smlouvám tak, že v případě, že byl ten majetek převáděn, nebo zřizovatel z té funkce, na Karlovarský kraj, tak že ty půjčky nemusí být vráceny,“ přiblížil místostarosta města Pavel Vanoušek. 

Zastupitelé nyní odhlasovali, že půjčky budou splatné dnem, kdy se majitelem nemocnice stane jiný subjekt než město Cheb, Karlovarský kraj nebo stát. Do tohoto seznamu tedy prozatím nebyly zahrnuty organizace zřízené krajem, o což vedení kraje také žádalo.

„Jestli další úpravy, jak se uvažuje o možném přechodu, o změně nemocnice na jinou formu na třeba s.r.o. nebo akciovou společnost, tak to jsou věci následné. Ty potom budeme řešit podle toho, jak vyplyne potřeba nebo požadavky z kraje,“ dodal Jakl. 

Město hodlá chebské nemocnici finančně podporovat i do budoucna. Na základě usnesení Zastupitelstva má zdravotnické zařízení dostávat po dobu pěti let každoročně šest milionů korun, které jsou určeny na splátky lineárního urychlovače. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy