2003 – Cheb: V Galerii 4 vystavuje retrospektivu Ludvík Erdmann (TV Západ)

V chebské Galerii G4 je v těchto dnech k vidění retrospektivní výstava karlovarského fotografa Ludvíka Erdmanna. Jeho tvorba se zaměřuje především na krajinu.

dezinfekce

V Karlových Varech žijící Ludvík Erdmann se fotografování začal intenzivněji věnovat zhruba před třiceti lety. Tehdy absolvoval kurz výtvarné fotografie v Sokolově, kde dnes také vede zdejší Klub fotografů. Retrospektivní výstava nazvaná "Krajina" je pořádána k jeho letošním šedesátinám a už z jejího názvu vyplývá tematické zaměření celé kolekce.

"Fotím také velice rád motokros. Fotím samozřejmě rád lidi, reportáž a všechno, ale u té krajiny, ta si myslím, že ta mně tak nějak přirostla k srdci taky tím, že mám rád turistiku pěší, dost chodím horskou turistiku a pochody a takový, takže v podstatě spojuji dobré s užitečným," uvedl autor.

V počátcích své tvorby se Ludvík Erdmann snažil fotit především panenskou přírodu nedotčenou lidskými zásahy.

"Nakonec jsem zjistil, že tam ty lidi stejně svoje stopy zanechali. Tak dneska už ale systematicky hledám krajinu, aby tam byly ty stopy lidské činnosti vidět. A to tady na těch fotografiích vidíte všude," ukázal Erdmann.

Vystavené snímky autor pořídil při svých toulkách po Čechách, Německu a Toskánsku. Kolekce přitom obsahuje jak fotky černobílé, tak i dohněda kolorované a barevné.

"V podstatě i když se podíváte na ty barevný fotografie, tak stejně tam té barvy je málo. Je to tak víceméně dvoubarevné, takže v podstatě je to stejně, jako by to byla ne černobílá. Dneska tomu říkáme monochromatické fotografie, proto ty hnědé jsou tónované. Hnědý tón je asi tak proto, že jsem si chtěl ty fotografie pověsit taky na zeď doma a ty černobílé mi připadaly takový dost, no prostě se mi nelíbily. A ta hnědá je taková teplá, přeci jenom v tom bytě je taková hezčí.

Retrospektivní výstava Ludvíka Erdmanna bude v Galerii 4 k vidění do devětadvacátého března.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 29.03.2023 12:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy