2003 – Cheb: T. J. Koek získal čestné občanství města (TV Západ)

Ties Jan Koek, starosta nizozemského Rhedenu, se stal dvacátého čtvrtého října čestným občanem Chebu. Zasloužil se především o to, že počátkem roku 1989 byla podepsána partnerská smlouva mezi oběma městy.

dezinfekce

Nyní, po dvaatřiceti letech starostování, odchází na jaře příštího roku do důchodu. Při návštěvě Chebu poskytl naší televizi rozhovor.

Spolupráce mezi Chebem a Rhedenem byla navázána počátkem roku 89, kdy tady ještě vládl komunistický režim. Jak myšlenka partnerství obou měst vlastně vznikla?

„Když jsme začali usilovat o naši spolupráci už před vaší revolucí a vlastně na začátku byly z naší strany idealistické motivy. My jsme usilovali o zmírnění toho mezinárodního napětí a říkali jsme si, že když město ze západu a město z východu spolu budou mluvit, že na sebe nebudou střílet,“ vzpomněl na počátky spolupráce Koek. 

„Jak vypadala spolupráce na samém začátku?“ zněl další dotaz. 

„To začalo úplně tradičně tak, jak fungují partnerství mezi městy, to znamená, konaly se různé výměny a byly navazovány kontakty. To znamená, tím jsme začali, tak jako všude jinde,“ popsal oceněný starosta. 

„Vy Cheb znáte už 14 let. Jak se za tuto dobu město změnilo?“

„Domnívám se, že Cheb se změnil enormně. Na začátku, když jsme sem přijeli poprvé nebo podruhé, tak samozřejmě na nás Cheb nedělal tak dobrý dojem. Ale potom každý rok, každé dva roky, každé další dva roky, které jsme sem přijížděli, se Cheb měnil před očima a udělal obrovský krok kupředu, obrovský pokrok. A já dnes jako čestný občan města Chebu jsem s velkou pýchou procházel po vašem náměstí, které je krásné, září, všechny domy jsou krásně opravené a myslím si, že Cheb udělal velký kus práce na cestě do společné Evropy, do které srůstáme dohromady,“ zhodnotil vývoj města po revoluci Koek. 

„Vy jste teprve pátou osobností, která po roce 1989 obdržela čestné občanství města Cheb. Před vámi to byli Hans Novotny, Gerhard Schröder, Miloš Zeman a Anton Hart. Jak se v takové společnosti cítíte?“ zeptal se nakonec redaktor. 

„Cize, protože já se cítím být skromným člověkem a pořád mi to ještě nedochází, že ta práce, kterou jsem vykonal a kterou jsem vždycky dělal rád, byla takto oceněna. A já cítím nesmírnou vděčnost. Opravdu cítím velký vděk městu Cheb za to, že mi udělilo čestné občanství a a pořád mi to ještě nedochází,“ dodal oceněný Ties Jan Koek. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy