2003 – Cheb: Stavba domu K nemocnici se zpozdí (TV Západ)

Výstavba nového obytného domu na místě bývalého areálu Technických služeb v chebské ulici K nemocnici, která měla v těchto dnech již probíhat, bude minimálně o několik měsíců pozdržená.

dezinfekce

Radnice zatím totiž marně čeká na zhruba 20 milionový příspěvek od Státního fondu rozvoje bydlení, jehož získání model financování celého projektu předpokládá

„Na ten příspěvek je příslib, písemný příslib a teď jde jenom o to tedy, jestli se nám podaří doložit všechny potřebné podklady k tomu rozhodnutí. Já si myslím, že by v tom neměl být problém a že snad Státní fond rozvoje bydlení svůj názor nezmění, i když ze zákona povinnost státního fondu to není, takže je to z jeho strany dobrovolná záležitost. On může své stanovisko přehodnotit,“ vysvětlil důvody zpoždění místostarosta Chebu Pavel Vanoušek.

Vedle dvaceti milionové státní dotace počítá schéma financování také s 3 a půl miliony korun od města, které jsou určeny na byty pro hendikepované občany. Nejvýznamnějším zdrojem financování ale budou investiční příspěvky uchazečů o získání bytů a zejména pak úvěr, který přijme bytové družstvo založené za účelem výstavby tohoto domu. Celkové náklady na vybudování 61 nových bytů přitom mají přesáhnout částku sedmdesáti milionů korun.

„Z této částky ta vlastní stavební dodávka tvoří asi 60 milionů korun a těch zbývajících 10 milionů korun jsou náklady vlastně související s tou stavbou,“ spočítal místostarosta.

Podle vedení chebské radnice by ale ani varianta, že město přislíbenou dotaci nakonec nezíská, neznamenala zastavení celého projektu.

„Protože ten projekt je natolik připraven po technické stránce, že by byla velká škoda ho ne realizovat. Ale kde by se vzaly ty finanční zdroje dodatečné? To teď nedokážu říct, jestli by to bylo z rozpočtu města, nebo jakým způsobem by se to financovalo, to jako je předčasné. V každém případě pravda je, že od letošního roku ten Státní fond rozvoje bydlení postupuje jinak, postupuje příspěvky na jiné projekty. Takže možná, že by došlo k přehodnocení v tomto smyslu, ale já to neočekávám,“ dodal Vanoušek.

Samotná výstavba domu má podle odhadů trvat zhruba 14 měsíců, takže 61 nových bytů bude v Chebu k dispozici nejdříve na podzim příštího roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy