2003 – Cheb: Půjčky nemocnici se změní na nevratné dotace (TV Západ)

Těsnou většinou schválilo chebské Zastupitelstvo na svém jednání přeměnu půjček, které v minulých letech poskytlo chebské nemocnici na nevratné dotace. Mimořádného jednání se také zúčastnilo vedení Karlovarského kraje, které o tuto změnu požádalo.

dezinfekce

Chebská radnice poskytla v minulých letech nemocnici více než 50 milionů korun, a to zejména na přístrojové vybavení. Forma půjčky přitom měla být určitou pojistkou pro případ privatizace tohoto zdravotnického zařízení. Jeho současný zřizovatel, Karlovarský kraj, město ale před časem požádal, aby půjčky změnilo na dotace, a tím pomohlo řešit složitou finanční situaci zadlužené nemocnice. Po řadě složitých jednáních chebské Zastupitelstvo nakonec tuto změnu odsouhlasilo.

„Ono to není jako pojistka v dnešní době. Víceméně bychom, protože jsme kraj, tak bychom zhoršili celkové finanční poměry Karlovarského kraje. Jsme nejmenší kraj, tak bychom měli vypadat alespoň jednotně a zdravě vůči Praze, protože tam společně budeme bojovat o finance. A na druhou stranu je to i krok jako důvěra ke krajskému vedení, že už nepotřebujeme žádný pojistky. Víceméně i ta pojistka už byla pouze v říši snů, protože žádných 50 milionů prostě nikde neexistuje,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Karlovarský kraj převzal od státu tři bývalé okresní nemocnice s obrovskými dluhy, přičemž nejhorší byla situace v nemocnici chebské, zatížené zejména dluhy na v minulosti na placeném sociálním pojištění svých zaměstnanců. Po dlouhých jednáních s Ministerstvem zdravotnictví kraj nakonec získal ze státní kasy na jejich oddlužení v republice rekordní částku 234 milionů korun. K této sumě přidal navíc dalších 6 milionů ze svých zdrojů a peníze nyní rovným dílem, tedy po 80 milionech, rozdělí mezi své nemocnice v Chebu, Sokolově a Karlových Varech. 

„Protože je to určitý princip spravedlnosti a solidarity, protože není možné trestat ty, kteří hospodařili s vyrovnaným rozpočtem, kteří nehospodařili se ztrátou. A to se týká karlovarské nemocnice. Takto zněla i dohoda s panem premiérem, dohoda s ministrem financí, že bude pamatováno i na ty, kteří se chovali jako řádný hospodář a nevyráběli dluhy, kam se podívali. Takže proto je tento klíč a já se domnívám, že je to spravedlivý klíč,“ přiblížil hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. 

Další zásadní změnou je připravovaná přeměna bývalých okresních nemocnic z příspěvkových organizací na společnosti s ručením omezeným, přičemž jejich majetek má i nadále zůstat ve vlastnictví kraje. Touto transformací mají vzniknout nové, nezadlužené organizace, které začnou hospodařit s čistým stolem.

„Přistoupili jsme k tomu proto, že hlavně nemocnice v Chebu, stejně tak i nemocnice v Sokolově, byly předlužené a potřebovali jsme jim dát nový prostor. Potřebovali jsme jim dát nové startovací podmínky,“ komentoval plány hejtman. 

Vznikem společností s ručením omezeným by také měl být vytvořen větší prostor pro rozhodování managementu nemocnic, které jsou nyní limitovány přísnými pravidly platícími pro příspěvkové organizace.

„Já se domnívám, že pro vlastní práci lékařů by to a ostatního zdravotního personálu nemělo znamenat prakticky nic. Je to pouze změna formy řízení. To znamená, že střední personál, zejména to znamená primáři, vrchní sestry, by měli dostat víc prostoru pro to, aby ocenili kvalitní práci a naopak aby vyžadovali větší důslednost od těch, kteří ještě tak zcela kvalitní práci neodvádí,“  dodal ředitel chebské nemocnice Josef Beran. 

V nemocnicích v Chebu, Sokolově a Karlových Varech by měly společnosti s ručením omezeným začít fungovat již od počátku příštího roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy