2003 – Cheb: Privatizace obecních bytů se prodlouží o půl roku (TV Západ)

Zhruba 1400 bytů bylo v Chebu do této doby prodáno v právě probíhající vlně privatizace, do které město zařadilo více než dva a půl tisíce bytových jednotek. Podle dosavadních zkušeností se dá přitom odhadnout, že dalších přibližně 600 bytů jejich stávající nájemníci ještě odkoupí.

dezinfekce

"Pět set že zřejmě zůstane městu, že tam jsou nájemci, kteří nemají zájem si ty byty kupovat," uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Situace, kdy ve privatizovaných domech bude několik zbytkových obecních bytů, není pro město příliš výhodná. Radnice se proto bude snažit najít způsob, jak tento problém vyřešit.

"Ale já nejsem pro to, aby se to prodávalo třetím osobám s nájemníkem. Existují tady ovšem další možnosti. Například, že by si ty byty koupilo sdružení nájemníků, to znamená sdružení těch spoluvlastníků, kteří již vlastní ty byty. Nebo můžeme hledat i jiné další možnosti, například že těmto lidem nabídneme směnu za byty, které jsou v objektech, které zůstávají v majetku města, a ty uvolněné byty nabídneme do výběrového řízení," popsal místostarosta. 

Zastupitelstvo také před nedávnem rozhodlo o prodloužení termínu, dokdy mohou nájemníci o koupi bytu za zvýhodněných cenových podmínek zažádat. Ten byl od konce loňského roku posunut až na letošní třicátý červen.

"Takže vzhledem k tomu, že i po těch nabídkách vlastně ti lidé mají ještě nějakou dobu na vyjádření, konkrétně jeden rok, tak ta privatizace bude probíhat ještě jeden a půl roku," dodal Vanoušek. 

Podle původních předpokladů měla privatizace obecních bytů přinést do městské pokladny zhruba 170 milionů korun, ale výnos bude nakonec pravděpodobně ještě vyšší. Všechny takto získané prostředky přitom město investuje zpět do oprav bytového fondu či výstavby nových bytů. V letošním rozpočtu je tak například na oblast bydlení vyčleněno 60 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy