2003 – Cheb: Petice nesnížila nájemné nebytových prostor (TV Západ)

Nájemné z nebytových prostor na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad zůstane prozatím na stejné výši jako doposud. Rada města tak nevyhověla žádosti části podnikatelů, kteří mají své provozovny v obecních domech na historickém náměstí.

dezinfekce

Ti již v únoru městu zaslali petici s požadavkem na snížení dosavadního nájemného.

„Ale ta cesta jít plošným snížením nájemného zřejmě nebyla správná,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Podnikatelé z náměstí v petici poukazovali na výrazný úbytek turistů i obyvatel Chebu, kteří v poslední době tuto část města navštěvují. Tento trend je přitom zvláště citelný v zimním období a ve dnech volna. Většina turistů v současné době míří za nákupy do velkých obchodních center nebo chebských tržnic, což přináší zejména majitelům obchodů a restaurací vážné finanční problémy.

„Ona ta situace určitě není dobrá, změnila se za ta poslední léta. Spíš je třeba se zaměřit na to, aby náměstí se oživilo, aby bylo atraktivní. Vymýšlet to, co by přitáhlo turisty a lidi zvenku na naše náměstí, tak to je určitě úkol, kterým se budeme zabývat, komise cestovního ruchu, studenti, tak to je náš úkol,“ naznačil postup Jakl.

Rada města tak posuzovala možnost, že by náměstí přesunula z kategorie první, tedy nejvyšší atraktivnosti do kategorie druhé, ve které se za nebytové prostory platí nižší sazby.

„My jsme tuto žádost projednávali nadvakrát. Naposledy jsme si nechali spočítat, kolik by stálo toto opatření město. Bylo by to bezmála dva miliony korun, o které by město přišlo. To je jeden z důvodů, proč rada nevyhověla,“ dodal místostarosta. 

Nájemné je odstupňovány také podle účelu využití nebytových prostor a například u heren je tak roční sazba téměř tři a půl tisíce korun za metr čtvereční.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy