2003 – Cheb: Muzeum má nově zprovozněné prostory (TV Západ)

Na sklonku září získalo chebské muzeum nové prostory. Po roční celkové rekonstrukci byla zpřístupněna rohová budova ve spodní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

dezinfekce

„Tato budova je v majetku města Chebu, takže tu rekonstrukci z větší části platil majitel město Cheb. Celá rekonstrukce stála 22 a půl milionu a zhruba těch 50 procent platil vlastník a zbytek byl hrazen z tzv. dotačních titulů, to znamená z EU, z programu PHARE. Ministerstvo kultury se podílelo, tuším 500 tisíc. Dalo na EPSku, to znamená zabezpečovací systémy a z Programu regenerace památkové rezervace,“ přiblížila Eva Dittertová, ředitelka Krajského muzea Cheb.

Před zahájením rekonstrukce byl tento objekt zhruba 10 let nevyužíván a postupně chátral.

„Jinak v této budově muzeum sídlo od roku 1956, takže my jsme vlastně znovu získali nové prostory. Ta budova byla, bylo rozhodnuto, že v roce 1988 bude rekonstruována, ale po roce 1990 se změnily majetkové poměry a ze státu, přešla budova zpět na původního vlastníka na město. A trvalo to plných deset let, než Zastupitelstvo rozhodlo, že ta budova bude rekonstruována pro chebské muzeum, v současné době Krajské muzeum Cheb,“ popsala ředitelka. 

Veřejnosti je přístupné první patro budovy, kde se vedle dočasných výstav o slavných chebských rodácích -  staviteli Baltazaru Neumannovi a klavíristou Rudolfu Serkinovi - nachází také dvě stálé expozice. Jde jednak o předměty ze sbírek muzea, které byly v posledních deseti letech restaurovány, a dále o speciální expozici mapující mnohaletou historii výroby jízdních kol v Chebu. Část této sbírky, konkrétně 14 kol přitom koupilo město před dvěma lety pro potřeby muzea od zaniklého podniku Eska.

„Počítáme s tím, že připravíme nový scénář pro tyto expozice. Ta expozice kol by měla zůstat, ale v těch jiných, v těch prostorách ještě tam, kde bylo volno, tak jsme nainstalovali výstavu Baltazara Neumanna a přenesli z dolní prostor výstavu Rudolfa Serkina. Tyto výstavy budou časem ukončeny a v těchto prostorách by měla vzniknout expozice regionální dějin dvacátého století Chebska,“ prozradila Dittertová. 

Díky rekonstrukci rohové budovy na náměstí bude muzeum moci opustit objekt bývalého františkánského kláštera, který má pronajatý od katolické církve. Stěhování do nových prostorů by mělo proběhnout ještě do konce letošního roku.

„Krajské muzeum Cheb do konce roku opustí budovu františkánského kláštera a přestěhujeme se do této budovy na náměstí, takže by tam mělo být ředitelství. Měly by tam být pracovny, kanceláře, pracoviště ochrany sbírkových předmětů, badatelna a čítárna pro veřejnost a nový přednáškový sál,“ vypočítala ředitelka Eva Dittertová. 

Chebská radnice již také jedná s plzeňským biskupstvím o směně části objektů františkánského kláštera za její budovu s farou na Kostelním náměstí. Pokud se vše podaří zrealizovat, chce město bývalý klášter s historicky cennou křížovou chodbou turisticky zpřístupnit. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy