2003 – Cheb: Město najalo na zkoušku dva exekutory (TV Západ)

Uzavřením smlouvy se dvěma soukromými exekutory chce chebská radnice vyřešit dlouholeté problémy s vystěhováváním neplatičů z obecních bytů. Tento krok by měl přispět především ke zrychlení celého procesu od výpovědi z bytu po vlastní fyzické vystěhování.

dezinfekce

"Protože exekutoři podle zákona mají poměrně velkou účinnost, takže urychlení celé záležitosti a v podstatě přísunu buď peněz do pokladny, nebo uvolňování bytů městských," komentoval rozhodnutí starosta Chebu Jan Svoboda. 

Do této doby prováděl vyklízení bytů výhradně soud a v některých případech celý proces trval i déle než jeden rok. Město přitom žalovaným muselo zajistit náhradní ubytování, ti ho ale nevyužívali, byt nepředali a dluh na nájemném a službách dále narůstal. Nemalé náklady radnici vznikají i tím, že objekt pro náhradní ubytování na Chlumečku fakticky využívá pouze několik vystěhovaných rodin. Přitom po právní stránce je ale plně obsazen.

"To je právě pro případy těch exekucí, na jejichž vykonání čekáme už delší dobu. Právě proto jsme se rozhodli využít této možnosti," potvrdil místostarosta Pavel Vanoušek. 

Radnice chce nyní zhruba na deseti případech ověřit, zdali najmutí soukromých exekutorů proces vystěhovávání skutečně urychlí. V případě příznivého výsledku se pak počítá s prodloužením spolupráce.

"Tam, pokud jde o finanční odměňování, tak to jde na účet toho, kdo si tu exekuci objednal, v tomto případě na účet města. Podle toho, co jsem viděl v těch smlouvách, tak exekuce přijde v normální situaci na 15 tisíc korun," dodal Svoboda. 

Neplatiči městu v současné době dluží na nájemném téměř osmnáct milionů korun. Dalších zhruba 40 milionů pak činí penále z prodlení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy