2003 – Cheb: Galerie sdružuje Ateliér a chystá Chebské dvorky (TV Západ)

Od loňského února působí v Chebu občanské sdružení Ateliér Galerie 4. Jeho hlavním zaměřením je podpora uměleckých aktivit profesionálů i amatérů a nezapomíná přitom ani na děti a mládež.

dezinfekce

Občanské sdružení je otevření všem uměleckým směrům, takže v jeho řadách lze najít výtvarníky, fotografy, literáty, hudebníky a dokonce i architekty. Členy spolku jsou ale také lidé, kteří sami netvoří, ale mají zájem pomáhat při organizování nejrůznějších projektů Ateliéru. 

"My jsme tak přišli na myšlenku, že bychom se mohli sdružit oficiálně, proto jsme založili občanské sdružení Ateliér Galerie 4 a cílem je vzájemně se podporovat. Takže pomáhat si při výstavách, instalacích různých výstav. Ale chtěli bychom se zaměřit i na vzdělávání dětí, mládeže i dospělých," popsala Jolana Moravcová, členka o. s. Ateliér Galerie 4. 

"Když jsme začali ty lidi vybízet, tak jsme v první fázi oslovili něco kolem 30 lidí. Ale máme vytipovaná jména asi 70 lidí, které bychom chtěli během doby do našeho sdružení také dostat. Sdružení je to otevřené, takže jsou tady převážně lidé z našeho regionu, tzn. z Chebu a okolí. Ale jsou tady samozřejmě lidi z celého kraje i z Prahy, Budějovic, Plzně apod.," vyjmenoval ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. 

V loňském roce se ateliér podílel na přípravě výstavy historických a současných fotografií měst Cheb a Hof, která byla k vidění v říjnu v Křížové chodbě Františkánského kláštera a o dva měsíce později pak v bavorském Hofu. Vedle toho spolek uspořádal projekt nazvaný První ateliér v přírodě, kterého se zúčastnili dětští i dospělí výtvarníci a fotografové a jehož výsledky jsou v těchto dnech k vidění v Galerii 4. 

Za podpory Ateliéru vyšla také nová básnická sbírka chebské autorky Viktorie Rybákové. 

"Ateliér mi pomohl vydat básnickou knihu Steskem luny - Srpek měsíce a v současné době jsou v Ateliéru sdružené asi tři desítky lidí a převažují fotografové a výtvarníci. A z literátů jsme tam akorát dva – já a Tomáš Dědeček, básník. Takže doufám, že se k nám přidají i ostatní," vyzvala další tvůrce básnířka Viktorie Rybáková. 

Na letošní rok má spolek v plánu uspořádat pokračování pracovní dílny Ateliér v přírodě. A to opět za společné účasti dětí a dospělých. Na červen se pak připravuje největší letošní akce Krajský festival uměleckých projektů Chebské dvorky 2003, který se za účasti zhruba 60 umělců uskuteční ve 23 dvorech historického jádra města.

"Prošli jsme celý Cheb a zmapovali jsme si stará místa i nové dvorky a tam nás napadla taková věc, že některé potřebují oživit, některé trošku vyčistit, některé jsou krásné jaké jsou. A v jednotlivých dvorcích by byly výstavy a akce divadelní, zpěvácké a i by tam mohly být instalace sochařské," přiblížil akci člen sdružení Jiří Černý.

Již od 22 ledna bude v chebské Galerii U kamene k vidění výstava jednoho ze členů Ateliéru, výtvarníka, sochaře a fotografa Jiřího Černého, v letních měsících pak v Mariánských Lázních představí své snímky fotografka Hana Fischerová. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy