2003 – Cheb: Dotace 20 milionů na bytový dům byla schválena (TV Západ)

Po mnoha měsíčních průtazích získala konečně chebská radnice dvaceti milionovou dotaci od Státního fondu rozvoje bydlení. Částka je určena na výstavbu bytového domu v bývalém areálu Technických služeb v ulici K Nemocnici.

dezinfekce

O vybudování nového domu přitom město začalo uvažovat již před dvěma a půl lety a samotná výstavba měla být zahájena letos na jaře. V průběhu příprav ale došlo ke změně podmínek pro poskytování dotací a město muselo svoji žádost přepracovat. 

„My jsme příslib o tom, že ta dotace bude poskytnuta, dostali už v loňském roce, ale potom se ten projekt musel přehodnocovat. Přehodnocoval se tam způsob financování. Veřejná obchodní soutěž byla vypisována v období, kde kdy probíhaly volby. Potom Zastupitelstvo ještě projednávalo záruku za přijatý úvěr pro bytové družstvo. Byla to poměrně komplikovaná záležitost,“ popsal místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Nyní tedy již nic nebrání zahájení stavby. Město proto také před časem prostřednictvím své společnosti CHETES založilo společně s dodavatelem stavebních prací a developerskou firmou stavební družstvo. 

„Město tam vkládá jednak veškerou organizační práci, kterou do toho dalo. Zatím zaplatilo dokumentaci, dává do toho bezplatně pozemek, provedlo na své náklady demolici toho objektu a bude tam vkládat ty prostředky na ty byty zvláštního určení,“ vypočítal místostarosta. 

V novém domě bude 61 bytových jednotek, z toho 3 bezbariérové, které si ponechá město ve svém vlastnictví. 

„Zatím není rozhodnuto o tom, jak by se vybírali ti, kteří by případně měli zájem získat tady byt, který nejprve bude po dobu dvaceti let jako byt nájemní, ale po dvaceti letech po splacení té družstevní anuity by přecházel do osobního vlastnictví těch družstevníků. Tak jak jsem říkal, ty podmínky zatím ještě nejsou schváleny, budou se připravovat ale na Odboru investic a rozvoje paní Ing. Najmanová zaznamenává ty, kteří by měli zájem o bližší informace o tomto projektu a případně by se chtěli zúčastnit nebo by měli zájem tam získat byt. Takže tyto upozorňuji, že je možno se tímto způsobem zaevidovat,“ zmínil možnost Vanoušek. 

Celkové náklady na vybudování domu mají být zhruba 73 milionů korun, přičemž rozhodující část bude pokryta prostřednictvím úvěru, dvaceti miliony přispívá na výstavbu stát a dalších pět milionů na bezbariérové byty dává město. 

„Těch 48 milionů se potom rozdělí podle podlahové plochy těch jednotlivých bytových jednotek. A to bude taky cena té bytové jednotky. Nám to v tom propočtu vycházelo na něco malinko přes 20 tisíc korun za metr čtvereční, ale to bez odpočtu té dotace. Takže po odpočtu té dotace to vyjde někde, ti lidé by platili asi kolem 13 tisíc korun za metr čtvereční, takže to si myslím, že jako velmi dobrá příležitost,“ zhodnotil místostarosta Pavel Vanoušek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy