2003 – Cheb: Dojde k redukci pořadníku na obecní byty (TV Západ)

Pouze menší část z volných městských bytů chce do budoucna chebská radnice přidělovat prostřednictvím tzv. pořadníku. Do seznamu uchazečů o byt se navíc budou moci zapsat pouze sociálně potřební občané, jejichž příjem nepřekročí stanovenou hranici.

dezinfekce

Nový systém přidělování městských bytů již projednala bytová komise i Rada města a nyní se již čeká pouze na souhlas Zastupitelstva.

„A je to skutečně tak, že ten systém nakládání s obecními byty, způsob uzavírání nájemních smluv, dozná dost značných změn,“ potvrdil záměr místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Největší část z uvolněných bytů, a to 60 %, chce město pronajímat ve výběrovém řízení za nejvyšší nabídnuté nájemné. Pro sociálně potřebné čekatele z pořadníku má pak být vyhrazeno 30 % volných bytů. Za sociální byt první kategorie se přitom bude platit měsíční nájemné ve výši pětadvaceti korun za metr čtvereční plochy.

„Zůstává zachován pořadník. Je to pořadník tzv. sociálních bytů. Pro tento pořadník jsou určené menší byty, které jsou do velikosti 50 metrů čtverečních a do velikosti 2+1, ovšem s možností výjimky pro vícečetné rodiny. A skutečně je tam omezení, které je dané příjmem těch žadatelů a toto se bude prověřovat a pokud ten žadatel nesplní to příjmové kritérium, tak do toho pořadníku nemůže být zařazen,“ přiblížil místostarosta. 

Zbylých 10 procent bytů chce město přidělovat zaměstnancům radnice, městských organizací a zástupcům potřebných profesí, například lékařům. 

„Budou přidělovány na základě rozhodnutí Rady, ale za dvojnásobek nájemného, než je to základní stanovené nájemné pro pořadník sociálních bytů,“ dodal Vanoušek. 

V současné době se v Chebu ročně uvolní zhruba padesátka městských bytů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy