2003 – Cheb: Byly přijaty nové zásady pro pronájem půdních prostor (TV Západ)

Dosud chybějící zásady pro pronájem půdních prostor vhodných pro výstavbu nových bytů přijali na svém posledním zasedání chebští radní. Dokument přitom půdní prostory dělí do dvou kategorií - individuálně vytipované a vybrané samotným městem.

dezinfekce

"Město chce přistupovat aktivněji k vyhledávání půdních prostor a nabídnout je pro možnost zřízení bydlení," uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

V případě půdních prostor vytipovaných v jeho domech samotným městem, nechá radnice nejprve zpracovat posudek statika a stavební studii obsahující rozpočet a na základě těchto dokumentů zveřejní záměr na využití. Zájemci, jejichž evidenci povede městský úřad, se pak budou moci se studií i před běžnými náklady seznámit. Následně nechá město zpracovat projekt pro společné prvky stavby. Náklady na jejich vybudování rozpočítá mezi jednotlivé budoucí stavebníky jako zálohu. V předstihu jednoho měsíce bude oznámeno ukončení termínu evidence zájemců, kteří budou následně vyzváni k předložení nabídek výše nájemného.

"Konkrétně víme o půdních prostorách v Karlově 17, víme o půdních prostorách ve Sládkově ulici, ale tam se jedná o rozsáhlejší půdní prostory a je potřeba nejdřív připravit nějakou studii, rozvržení těch jednotlivých prostor, zjistit technický stav a potom teprve bychom to nabídli," přiblížil místostarosta.

Nově přijaté zásady přesně upravují další postup i v případě, že si zájemce o vybudování půdní vestavby vytipuje vhodné prostory sám.

"Pokud zájemce si vytipuje nějaký prostor, kde by si chtěl zřídit byt a nemusí se jednat jenom o půdu, může se jednat i o nebytové prostory v nějakém domě, který je částečně určen pro bydlení, tak si po dohodě se správcem podá návrh na město. Posoudí se ten prostor, jestli je vhodný z hlediska statiky. V případě, že ano, tak bude vypsáno výběrové řízení. Tam bohužel tedy jako se může stát, že se přihlásí další zájemci a potom se bude rozhodovat podle výše nabízeného nájemného," dodal Vanoušek. 

Všichni účastníci výběrového řízení musí také předem složit kauci ve výši deseti tisíc korun. Vítěz veřejné soutěže pak nejprve uhradí náklady na vypracování statického posudku a teprve poté s ním město podepíše smlouvu. Ta mimo jiné obsahuje závazek, že do šesti měsíců od podpisu bude podána žádost o vydání stavebního povolení a do dvou let stavba zkolaudována. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy