2003 – Bad Elster: Euregio Egrensis oslavilo 10 let (TV Západ)

V pátek 23. května se v německém lázeňském městě Bad Elster uskutečnilo slavnostní shromáždění k desátému výročí založení Euregia Egrensis. To sdružuje příhraniční města a obce Čech, Saska, Bavorska a Duryňska.

dezinfekce

Během své desetileté existence se sdružení profilovalo řadou akcí, které mají praktický význam pro lidi z příhraničních oblastí. Pro děti Euregion Egrensis pořádá letní tábory mládeže. Cyklisté zase mohou využívat cyklistickou stezku s příhraničním oblastmi o délce více než 500 kilometrů. Samozřejmostí se již staly také stipendijní pobyty českých studentů na bavorských univerzitách nebo spolupráce hospodářských komor z českého a německého pohraničí. 

Díky Euroregionu investovala bavorská vláda do dopravního systému Egronet, kterým lze za velmi výhodné jízdné cestovat po příhraničních oblastech Čech a Německa. 

„Činnost Euregia Egrensis mě naplňuje optimismem před blížícím se vstupem České republiky do EU. Jasně se ukazuje, že veškeré předsudky zmizí v tom okamžiku, kdy lidé začnou vzájemně spolupracovat na konkrétních praktických projektech,“ uvedl komisař Evropské komise pro rozšíření Günter Verheugen. 

Vstupu naší republiky do Evropské unie se ve svém projevu věnoval i místopředseda české vlády Petr Mareš. Ten mimo jiné řekl, že Evropa musí v budoucnu využít především svého největšího bohatství, kterým jsou její lidské zdroje. A k tomu chce i přes určité obavy, které mezi jejími občany panují, přispět i Česká republika. 

„Vstupujeme jako ČR s celou soupravou různých představ o tom, jak bude Evropa vypadat. Představ stejně různých, jako máte vy, jako chovají naši přátelé ve Francii, Portugalsku nebo Dánsku. Žádná z těchto představ, alespoň z těch, které jsou reprezentovány politickými silami zastoupenými v Parlamentu ČR, není představa neuspět. Zapojíme se do celoevropské diskuse a naše zapojení, v něm se lišíme, podle toho, zdali  jsme socialisté, liberálové i konzervativci, ale naše účast v této diskuzi bude vždy účastníků o tom, jak vést Evropu směrem nahoru,“ řekl mimo jiné místopředseda české vlády Petr Mareš. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy