2002 – Sokolov: Výstava nabízí lišejníky pěti kontinentů (TV Západ)

Od 11. dubna je v sokolovském zámku k vidění výstava nazvaná Tajemný svět lišejníků, jejímiž autory jsou Josef Halda z Muzea v Rychnově nad Kněžnou, Petr Uhlík z pořádajícího sokolovského muzea a Zdeněk Palice z Botanického ústavu v Průhonicích.

dezinfekce

Expozici tvoří zhruba 200 vzorků tuzemských i cizokrajných druhů lišejníků, a to jak běžně rostoucích, tak i těch vzácných. Většina z vystavených exponátů pochází z expedic po Africe, Severní a Jižní Americe, Asii a Antarktidě, které jeden z autorů výstavy, Josef Halda, pravidelně absolvuje společně se svým otcem. 

"Lišejníky jsou rozděleny podle ekologických kategorií na lišejníky na stromech, na zemi, na kamenech, protože je to pro lidi srozumitelnější a dokáží si potom lépe ty druhy pod tím představit," prozradil autor výstavy Josef Halda ml.

Pro výstavu byly vybrány především dobře fotogenické druhy lišejníků, jako například Provazovka nejdelší, která byla v Čechách naposledy nalezena počátkem minulého století a v současné době roste především na Sibiři. Expozice je pro lepší názornost doplněna také řadou velkoformátových fotografií některých druhů lišejníků. 

"Vzorky některých druhů jsou na fotografiích velice zvětšeny, takže tam může návštěvník vidět lišejník, který má například 50 mikrometrů, tak ho vidí zvětšený na velikost jednoho centimetru, tu plodničku. Takže si může každý prohlédnout i ty nejmenší lišejníky, o kterých ani neměl tušení dosud," dodal Halda. 

Putovní výstava Tajemný svět lišejníkům, která v minulých letech navštívila již zhruba desítku měst v Čechách a na Slovensku, bude v sokolovském zámku probíhat až do 23. června. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy