2002 – Sokolov: V nemocnice bude první magnetická rezonance v kraji (TV Západ)

Do konce prázdnin by měly být v sokolovské nemocnici hotova přestavba rentgenového oddělení pavilonu B a vybudování jeho nové přístavby, kam bude následně umístěn již objednaný přístroj pro vyšetření pacientů metodou magnetické rezonance.

dezinfekce

Tento moderní přístroj, který svými schopnostmi předčí rentgen i počítačový tomograf, lékaři používají zejména k detailnímu prozkoumání měkkých tkání lidského organizmu, kdy je schopen odhalit již velmi malé nádory i další onemocnění. 

"Magnetická rezonance užívá magnetů k diagnostice, kdežto ostatní používají rentgenové záření. Rozdíl mezi magnetem a rentgenovým zářením je jasný, ze zdravotního hlediska," uvedla ředitelka sokolovské nemocnice Věra Procházková. 

Přístroj na vyšetření magnetickou rezonanci je v současnosti k dispozici nejblíže v Plzni a Teplicích, kde se ale na vyšetření čeká více než dva měsíce, což je u některých typů onemocnění příliš dlouhá doba. Služeb nového diagnostického centra v sokolovské nemocnici by denně mělo využít až 12 pacientů i okolních regionů. 

Nemocnice již dodavatelské firmě za přístroj zaplatila základní pětiprocentní splátku a zbytek doplatí během následujících tří let. Cena moderního zobrazovacího přístroje se přitom blíží částce 26 milionů korun. 

"Nemocnice dostala státní dotaci 15 milionů, milion jsme získali od města Sokolov na stavební připravenost a půl milionu se nám podařilo získat od malých měst, sponzorů a jednotlivých osob okresu Sokolov. Zbytek budeme muset dofinancovat sami z výdělků toho přístroje. Samozřejmě, že se snažíme získat peníze i jinak ještě," dodala Procházková. 

Patnáctitunový přístroj, který bude do speciálně vystužené přístavby umístěn jeřábem a teprve poté dojde k dobudování střechy, by se měl v Sokolově objevit v průběhu září a již koncem tohoto měsíce či počátkem října by mohl být zahájen jeho zkušební provoz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy