2002 – Sokolov: Počítačovým kroužkem prošly dvě stovky dětí (TV Západ)

Již od roku 2000 funguje v Sokolově počítačový kroužek určený dětem ze sociálně slabších, především romských rodin, který vede místní terénní pracovník Jan Čonka. Tento v regionu ojedinělý kroužek vznikl v rámci projektu sokolovského Střediska prevence kriminality nazvaného Kdo si hraje, nezlobí.

dezinfekce

"Na mě se asi zhruba přede dvěma lety obrátil pan Volf, který je manažerem Střediska prevence kriminality, společně s paní Varadínkovou, která je vedoucí Odboru sociálně zdravotních věcí na Městském úřadě. A dostali jsme takový nápad, že bychom mohli udělat počítačový kroužek. Já jsem se toho tedy ujal, řekl jsem, že to tedy zkusím. Tak jsme začali na 486, kde se děti naučily základy na počítači, základy, ohmataly si do je to třeba Enter, co to je Space nebo Escape a takové věci, které k počítači patří," popsal vedoucí počítačového kroužku Jan Čonka. 

První tři starší počítače na vybavení klubovny v objektu kina Alfa poskytla místní radnice, která také svými příspěvky provoz kroužku financuje. Romské děti od počátku projevovaly o počítače značný zájem, o čemž nejlépe svědčí to, že do této doby jich kroužkem prošly již zhruba dvě stovky. 

"Většina z nich počítač vůbec doma nemá, takže jsou závislí na kroužku nebo ve škole co se naučí," přiblížil Čonka. 

Od počátku letošního kalendářního roku začaly děti navštěvovat místní osmou základní školu, která jim dala k dispozici odborného pedagoga a svojí počítačovou učebnu. Díky jejímu lepšímu vybavení se členům kroužku, kteří se již mezitím naučili základy práce v jednotlivých programech, otevřely další možnosti. 

"Dnes už surfují na internetu, vědí, co mají dělat, i když samozřejmě neznají vše, tak od toho tady jsou, aby se naučily další základní věci na internetu doučili," dodal Čonka. 

Před nedávnem také zažil romský počítačový kroužek návštěvu zástupců krajského úřadu, kteří by chtěli zkušenosti ze Sokolova využít v rámci Programu prevence kriminality na celokrajské úrovni. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy