2002 – Mariánské Lázně: Výroční konference Euregia Egrensis (TV Západ)

Přestože v příštích letech bude z Evropské unie do České republiky směřovat až 4x více peněz než v současnosti, získávání dotací bude i tak stále obtížné. Na této skutečnosti se shodla většina účastníků výroční tiskové konference Euregia Egrensis, konané v Mariánských Lázních.

dezinfekce

Velvyslanec Evropské komise Ramiro Cibrian při této příležitosti připomněl kladné hodnocení České republiky v loňské pravidelné zprávě o pokroku kandidátských zemí, které zvýšilo šance na naše příjetí do Unie již v roce 2004. 

"Proto je však potřeba vykonat ještě mnoho příprav a mnohé z nich právě na úrovni regionu," uvedl ve své řeči Ramiro Cibrian. 

Přítomní zástupci měst a obcí českého příhraničí se ale shodli na tom, že přístup k finančním prostředkům Unie je stále obtížnější. Podle chebského starosty Václava Jakla je typickým příkladem společný Fond malých projektů Phare, kde oproti předchozím letům značně vzrostla administrativní náročnost zpracování žádostí o dotace. 

"Žádosti do společného Fondu malých projektů podávají kromě obcí a měst také různé malé neziskové organizace, sportovní kluby, kulturní a jiné, ve většině případů bez profesionálního aparátu. Zpracování žádosti o příspěvek včetně logického rámce je ale tak administrativně obtížné a časově náročné, že mnoho organizací od záměru žádat prostředky ze společného Fondu malých projektů upouští. Program Fondu malých projektu Phare CBC tak získává po mnoha letech dobrého fungování nálepku spíše byrokratického programu s těžko dostupnými prostředky pro běžného žadatele," postěžoval si starosta Jakl. 

Velvyslanec Evropské komise na tyto výtky reagoval tím, že Unie chce žadatelům při vypracovávání projektů začít nabízet technickou pomoc. Jakékoliv zjednodušení procesu získávání evropských peněz ale nelze očekávat. Protředky totiž podle Cibriana pocházejí od daňových poplatníků z členských zemí Unie, a proto je  na místě velká opatrnost. Do České republiky má přitom pouze letos přijít z programu Phare přibližně 2,5 miliardy korun. 

"Česká republika, její Ministerstva, nově zvolená Krajská zastupitelstva a všichni další aktéři regionálního rozvoje dnes stojí před strategickou výzvou. Připravit tento stát na co možná nejefektivnější čerpání evropských regionální a dalších fondů po vstupu do Unie," přiblížil výzvu Cibrian.

Ve Zprávě o činnosti Euregia Egrensis za loňský rok připomněla starostka bavorského města Marktredwitz dva úspěšné projekty z oblasti práce s dětmi a vzdělávání. Na podzim loňského roku byly na německých školách odstartovány stipendijní pobyty pro české studenty. Dvacítka mladých lidí z české části Euregia bude mít vždy na dobu dvou semestrů možnost studovat na některé z bavorských univerzit. 

Druhý ze zmíněných projektů se pak týká těch nejmenších. V září loňského roku byl v bavorském Schirndingu zahájen pilotní projekt, kdy zdejší mateřskou školu navštěvuje vedle německých také šest českých dětí, které tak již od útlého věku získaly šanci učit se hravou formou cizí řeč. Tento projekt byl měl navíc být do budoucna rozšířen i na školy základní. 

"Chtěli bychom dosáhnout toho, aby ty české děti, které již mateřské škole odrostly, měly možnost ve stejném místě navštěvovat i školu základní. Jak a v jakém rozsahu se tento záměr bude moci uskutečnit, je nyní ještě otevřené, neboť na bavorské straně existují překážky na právního charakteru. Jsem ale pevně přesvědčena, že i ty se nám podaří překonat," ujistila přítomné starostka Marktredwitz Birgit Seelbinder.

Na výroční konferenci se diskutovalo také o nedávné reformě české veřejné správy. Se vznikem samosprávných Krajů totiž zazněly také hlasy zpochybňující další existenci euroregionů. 

"Osobně si od spolupráce s krajskými samosprávami slibuji velmi mnoho. A věřím, že i pro ně bude Euregio Egrensis rovnoprávným partnerem. Přeshraniční spolupráce je pro Kraj pouze jednou z jeho činností, jeho mezinárodní vztahy budou širší. Pro Euregion Egrensis je přeshraniční spolupráce hlavním smyslem jeho činnosti," dodal Jakl. 

Sdružení Euregio Egresis, jehož členy jsou desítky měst a obcí z českého, bavorského a saského příhraničí si v příštím roce připomene již desáté výročí své společné existence. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy