2002 – Chlumeček: Buňky pro neplatiče mají první dva klienty (TV Západ)

První dva neplatiče nájemného se podařilo chebské radnici vystěhovat do bytů určených pro sociálně nepřizpůsobivé občany, které se nacházejí v bývalých stavebních buňkách na Chlumečku v blízkosti Chebu.

dezinfekce

Přestože se většina soudně vystěhovaných nakonec raději odstěhuje jinam, existence tzv. holobytů, určených k náhradnímu ubytování, umožnila soudům, aby mohly o vykázání neplatičů z obecních bytů vůbec rozhodnout. Radnici se díky tomu podařilo získat již 9 bytových jednotek.

"A to takových, kde byly dluhy a vždy to bylo více než 100 tisíc. A v některých případech to bylo půl milionu korun. Ne, že bychom ty peníze dostali zpátky, ale dosáhlo se toho, že tyto velké dluhy už dále nenarůstají a lidi ty byty uvolnili," popsal místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Umístění neplatičů do holobytů ale předchází složitý proces, kdy řada lidí navíc soudní rozhodnutí o vystěhování nerespektuje a město se pak musí na soud obrátit ještě s žádostí o výkon exekuce. Tyto komplikace i skutečnost, že většina dlužníků nakonec odejde jinam, než do připravených holobytů, donutily vedení chebské radnice přemýšlet o tom, že objekt na Chlumečku začne využívat i k jiným účelům. 

"A ta další část by byla využita pro nějaká taková mimořádná řešení pro lidi, kteří jsou napůl bezdomovci nebo ve velmi svízelné situaci a spokojili by se s tímto způsobem ubytování. Protože my takovým lidem v řadě případů platíme nebo stát jim platí prostřednictvím města nějaké ubytování v penzionech a tak," dodal Vanoušek. 

Nákup a nutné opravy montovaných buněk na Chlumečku vyšly města na více než 2,5 milionu korun. Nachází se zde 25 holých místností s centrálním vytápěním, společnými záchody, umývárnami a kuchyňkami.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy